Предстои най-краткото за този век лунно затъмнение

слънчево затъмнение

Най-краткото за това столетие лунно затъмнение ще могат да наблюдават жителите на Земята на 4 април, съобщи НАСА. Небесното явление ще започне в 6.16 часа по времето на Източното крайбрежиеи ще продължи само около 5 минути, информира ТАСС.

Лунното затъмнение ще се наблюдава от голяма част от територията на Съединените щати. В източната част на Северна Америка и в западната на Южна Америка в долната част на небосклона преди изгрева ще се виждат началните фази на затъмнението, когато земната сянка частично ще закрие Луната. В Азия, Индия, Западен Китай и в Русия ще могат да бъдат гледани заключителните фази на лунното затъмнение след залеза на Слънцето.


Лунното затъмнение ще е третото от общо четири, които стават през относително кратък период – от 15 април 2014 г. до 28 септември 2015 година. Предишното бе през октомври миналата година. Тази честота на астрономическото явление се обяснява с положението на небесните тела в Слънчевата система.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.