През 1110 г. Луната изчезва от небето и вече знаем каква вероятно е била причината

pixabay.com

Преди близо хилядолетие в Земната атмосфера е настъпил сериозен катаклизъм – гигантски облак, наситен със серни частици, се е появил в стратосферата и е затъмнил небето за месеци и може би дори години. В края на краищата, той е „паднал“ на повърхността на планетата.

Знаем, че това събитие се е случило, тъй като изследователите са изкопали и анализирали ледени ядра (проби, взети от ледените покривки и ледниците). Те съдържат серни аерозоли, произведени от вулканичните изригвания, достигнали атмосферата и върнали се обратно на повърхността.

Ледът може да запази доказателства за вулканичната активност за огромни периоди от време. Много трудно е обаче да определим кога точно дадено събитие се е случило чрез въпросните ледени проби.

В конкретния случай учените предполагат, че серните депозити са вследствие от мощно изригване на исландския вулкан Хекла (наричан понякога Портата към Ада) през 1104 г. Според ново изследване, ръководено от палеоклиматолога Себастиян Гиле от Женевския университет в Швейцария, виновникът е друг. За да проверят какво точно може да е оставило тези древни следи както по повърхността, така и в недрата на нашата планета, екипът проучва внимателно средновековните сведения за тъмноизглеждащи лунни затъмнения, съвпадащи с данните за силни вулканични изригвания.

„Впечатляващите атмосферни оптични феномени, свързани с вулканичните аерозоли високо във въздуха, са впечатлявали хроникьорите от древни времена – пише екипът. – Конкретно описваната от тях яркост на лунните затъмнения може да бъде използвана както за определянето на количеството аерозоли в стратосферата, така и да се определи стратосферната оптична дълбочина след силни изригвания.“

Според данни на NASA между 1100 и 1120 г. сл. Хр. в Европа са били наблюдавани 7 пълни лунни затъмнения. Едно от тях изпъква над всички останали и това е майското лунно затъмнение от 1110 г. То е описвано като необичайно тъмно, дори „черно“.

Въпреки че конкретното събитие е известно сред астрономическите кръгове, то никога досега не е било приписвано на вулканична активност. Според новото проучване по всяка вероятност именно такъв е случаят.

Кой вулкан може да го е причинил? Според изследователите най-вероятно това е японският Асама, изригнал през 1108-а. Това конкретно изригване е било много по-мощно от онова през 1783 г., при което умират 1400 души.

източник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.