Приказната къща на Марк Твен

8

„Донякъде параход, донякъде средновековна крепост, донякъде часовник с кукувица“ – така биографът Джъстин Каплан описва дома на Марк Твен в Хартфорд, щата Кънектикът.

Тук знаменитият писател, с рождено име Самюъл Клемънс, е създал своите най-прочути творби – „Приключенията на Том Сойер, „Принцът и просякът“, „Живот по Мисисипи“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Един янки в двора на крал Артур“ и други.

Сградата е проектирана по изискванията на писателя от архитекта Едуард Тъкърман Потър.

„Новаторството в архитектурата, необичайността на вътрешната подредба и славата на собственика заговорничат да превърнат този дом в забележителност за дълги години напред“ – пише местното издание „Хартфорд Дейли Таймс“ по време на строжа.

Домът е изграден в стила на викторианската неоготика с типичните стръмни покриви и асиметримчни прозорци. Според местната легенда е трябвало да прилича на кораб – както потвърждава и цитираният по-горе коментар на биографа.

„Сега съм в Хартфорд, Кънектикът… Мисля, че това е най-добре построеният и хубав град, който някога съм виждал… Тук е събрано богатството на Кънектикът. Хартфордски долари има в половината от най-печелившите предприятия на съюза. Всички тези застрахователни компании, Финикс и Чартън Оук, фабриката за пушки Шарп, голямата копринена фабрика, най-големите издателски къщи, и последната и най-голямата – фабриката за револвери Колт, е Харфордско учреждение.“ – пише Марк Твен, споделяйки първите си впечатления от града, в който предстои да прекара голяма част от живота си.

През 1868 той посещава Хартфорд, за да уреди публикуването на първата си книга „Наивници в чужбина“. Три години по-късно, след като се жени за Оливия Лангдън, решава да купи три акра земя в Нук Фарм, мястото, където по-рано е бил отседнал.

През 1873 г. архитектът Едуард Тъкърман Потър получава задачата да построи къщата на мечтите на процъфтяващия писател. През 1874 г. семейство Клемънс се настанява в новия си дом. В него са родени трите им дъщери – Сузи, Клара и Джийн.

„За нас нашият дом не е безчувствена материя – той има сърце и душа, и очи, с които ни вижда… той е нещо наше, наш довереник, и ние живеем в неговата благодат и в покоя на неговата благословия“ – това са почти религиозните думи, с които Марк Твен описва дълбоката връзка между семейството и дома.

Къщата е на три етажа, с 25 стаи и обширна веранда. В интериора са вплетени екзотични елементи от Далечния и Близък изток.

На най-горния етаж се намирали билярдната зала и личният кабинет на Марк Твен, където е оставал да пише до късно през нощта. Не било разрешено никой да влиза в стаята, освен чистачите. Гостите от мъжки пол разпускали вътре с пури и алкохол. „Трябва да има една стая в тая къща, където да може човек да псува. Опасно е да трябва да потискаш подобна емоция“ казвал Твен.

Децата имали собствена зона, с детска стая, стая за игра и за учене. Госпожа Клемънс сама обучавала дъщерите си в обширната класна стая на втория етаж. Писателят обичал да играе с децата в зимната градина, където се преправял на слон във въображаемо сафари. Той бил очарован от новите технологии, затова и един от първите телефони бил инсталиран в коридора на къщата.

През 1891 обаче заради финансови несполуки се налага семейството да напусне дома и да замине за Европа. По-късно писателят трябва да пътува и да изнася лекции, за да припечели пари, с които да покрие дълговете си. След смъртта на дъщеря им Сузи, която заедно с Джийн е останала в дома, докато Марк и Оливия пътуват с Клара, семейството не може да преживее трагедията и продава къщата през 1903 г. Днес тя е превърната в музей на писателя, който привлича литературни поклонници от цял свят.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.