Притеснителните хора са по-интелигентни

притеснениеХората, които вечно се тревожат и притесняват за нещо, са по-интелигентни от останалите, установи канадско проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Екип от университета в Онтарио подложил на тестове 125 студенти. Тези от тях, които били по-притеснителни, се оказали със значително по-висок речеви интелект. Притежателите му имат по-богат речников фонд, по-добре категоризират думите и разбират смисъла на поговорките.


Притеснителните хора често са взимани на подбив, най-вече жените. Но хората с вечни тревоги се оказват доста по-умни от останалите. Учените считат, че предвиждането на потенциални заплахи сигурно е помогнало на нашите далечни предци да преживяват в трудни условия. То им е дало еволюционно предимство пред непредпазливите ни прародители, които са били поразявани заради прекалената си самонадеяност от болести и зверове. Но притеснителните хора трудно се отпускат и това води до проблеми. Екипът установил, че хората с богат речеви интелект са по-склонни към депресии. Представителите на тревожния тип получавали и по-лоши резултати при тестовете за интелигентност от неречево естество – при геометрични задачи и при абстрактното мислене.

Тези, които се справят добре с думите, по-лесно мислят в детайли за минали и предстоящи събития. Може би това подклажда и тяхната тревожност, предполагат учените.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.