Пробвайте „метода с бурканите“, за да спестите пари

2

„Методът с бурканите“ е един от най-ефективните начини за управление на личния или семейния бюджет. От вас се изисква просто да разделите парите, които планирате да похарчите за в бъдеще, в 6 буркана. Всеки ще отговаря за една специфична сфера от вашия живот.

Ако спазвате този метод, ще организирате финансите си по един наистина ефективен начин и никога няма да харчите повече, отколкото сте предвидили.

Буркан #1: основни нужди (55 процента от бюджета ви)

Парите в този буркан са предвидени за покриването на ежедневните разходи и плащането на сметките. Това включва наем, транспорт, данъци и храна.

Буркан #2: забавление (10 процента от бюджета ви)

Можете да харчите парите тук за неща, които не си купувате редовно. Например бутилка скъпо вино. Финансите в този буркан могат да бъдат използвани и за ваканционни почивки.

Буркан #3: дълготрайни спестявания (10 процента от бюджета ви)

Този буркан е гарант за вашата бъдеща финансова независимост. Ще използвате парите в него за инвестиции или създаването на пасивни източници на доходи. Харчете ги тогава, когато сте постигнали пълна финансова свобода. Дори и в този случай е най-добре да пипате единствено лихвата.

Буркан #4: образование (10 процента от бюджета ви)

Парите в този буркан са предвидени за по-нататъшното развитие на вашето образование и личен растеж. Какво по-добро място за инвестиции от вас самите? Никога не забравяйте това. Използвайте тези пари, за да купувате книги, да посещавате различни курсове и т.н. По-късно всичко това ще ви се отплати.

Буркан #5: лични резерви (10 процента от бюджета ви)

Тези спестявания могат да бъдат използвани за големи покупки. Използвайте ги, когато искате да си вземете голям телевизор, да подновите годишната си карта във фитнеса или си вземете кола. Това е резерв, който трябва постоянно да възстановявате.

Буркан #6: благотворителност и подаръци (5 процента от бюджета ви)

Харчете тези пари, когато искате да купите подарък за нечий рожден ден, когато ви поканят на сватба или други подобни поводи. Можете да дарите част от финансите си на асоциации за борба с рака, приюти за животни или просто на хора, които се нуждаят от помощ.

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.