Психическа агресия: Как да не позволявате да ви притискат

агресия

Как смятате – често ли ви оказват психически натиск? Ако сте спокоен и уверен човек, тогава  ще  отговорите, че с такова нещо не се сблъсквате. Грешите! Интервенциите могат да бъдат доста различни, а често  “жертвата” дори не осъзнава. А  това оказва огромно влияние върху живота ви! Ако не искате повече да попадат в такъв капан, прочетете статията ни и използвайте знанията за психологическа самозащита.

Видове психически натиск
Това е  въздействие върху други хора, което се реализира  за да се променят техните нагласи, мнения, съждения  и решения. Може да изглежда, че това правят само силни и ориентирани към резултати хора, но това не е така. Уверените хора действат директно и открито, а не  търсят заобиколни пътища, предизвиквайки у другите неудобство. Има много видове психическа агресия, с които със сигурност ще се сблъсквате в живота:

1 Принуда – това  пряко въздействие върху друг човек
Към принуда прибягват  само когато имат някаква сила, в противен случай никой няма да се поддаде. Примери за такива сили могат да бъдат физически качества, власт, пари, информация. Човекът, когото принуждават за  нещо, знае за това, което се случва – за разлика от манипулациите. Можете да опитате да се защитите срещу това, като намекнете на атакуващия, че той постъпва  агресивно – някои хора не обичат да го признават. Въпреки това, ако човекът това не го смущава, да се устои на такъв  натиск е  много сложно.

2 Унищожение
Друг вид  психически натиск се изразява  в стремежа на  агресора морално “да смаже жертвата.” В тази ситуация, може да  чуете за себе си много неприятни неща: ти си глупав, ужасен, тромав, посредствен, неорганизиран и т.н. … Намирайки се в състояние на психическо изтощение, губите контрол над ситуацията, и в този момент сте особено много удобни за натиск: “Няма ли все пак да направиш това?” Идеята е в това, че ако сте със спокоен ум, вие никога няма да се съгласите, но в случая се задействат механизмите за лична защита и желанието да  докажете своята собствена значимост. Между другото, този метод работи само за сметка на неувереност в себе си.

3 Оттегляне
Този вид  натиск се различава от всички останали, защото неговата същност е в  опита да се поддадете неусетно. Казано по-просто, когато се опитват да ви притиснат и вие искате да изясните това, човекът започва да се измъква с друга теми или дори минава в  “глуха защита”: “Добре де, какво толкова е станало?” или започва да се чуди защо говорите лоши неща за него. В този случай е добре  всеки път да проследявате началото на атаката и оттеглянето: “Не, за мен друг път, сега става дума за теб.” Ако устоите, има шанс агресорът да се оттегли завинаги.

4 Внушение –  вид психическо въздействие върху човека, след което той започва  безкритично да “поглъща” информацията, която му е наложена отвън.

Човекът, който използва този метод трябва да е авторитет за жертвата,  в противен случай фокусът няма да сработи. Краен вариант за внушението е хипноза, но може да бъде използван и в будно състояние. За тази цел, като правило, се използва игра с интонацията и други полусъзнателни моменти. Парадоксално е, че има хора, които не се поддават на внушение, и вие сте късметлия, ако принадлежите към тях.

5 Убеждаване
Най-ефективната форма на психически натиск. Той е прицелен в разума и човешката логика. Ето защо са му подвластни само хора с нормално ниво на интелигентност и развитие на мисленето – другите просто не разбират за какво става дума. Реч, която включва убеждения, обикновено е най-логичната, последователна и доказана – а в момента, в който  съзнанието на жертвата улови и най-малкото несъответствие, цялата структура се разпада веднага.

инфо: bg.checkonline4you.com

Вижте още: 

11 ТРИКА, С КОИТО ДА НАКАРАТЕ ХОРАТА ДА ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.