Психичните заболявания се дължат на остатъци от гени на неандерталците

неандерталци

Изследователи от Националният институт за здраве в САЩ стигат до извода, че частите от нашия мозък, замесени в психически разстройства са оформени от „остатъчно ехо“ от древното ни минало. Колкото повече генетични рудиментарни белези  носи геномът на един човек, толкова по-близък е той до мозъка на неандерталците, прадедите ни изчезнали преди 40 000 години, казва Карен Берман от Националния институт за здраве на САЩ.

Частите на нашия мозък, които ни позволяват да използваме инструменти, да визуализираме и намираме дадени обекти,  дължат част от своята природа на неандерталски производни генни варианти, които са станали част от нашите геноми и засягат в различна степен формата на тези структури.

Учените са открили след изследвания с Ядрено-магнитен резонанс, че тези останали от неандерталците генни варианти може да повлияят върху работата на мозъка на съвременния човек. Нещо повече, те най-вероятно държат ключа за разбиране на промените в мозъка при заболявания, като шизофрения и аутизъм, пишат в изследването си, публикувано в списание Scientific Reports,  Карен Берман и Майкъл Грегори.

По време на своята първоначална миграция от Африка, предшествениците на днешния човек са се кръстосвали с неандерталците, чиито мозъчни характеристики днес могат да бъдат изследвани чрез формата на техните вкаменени черепи. Изследователите казват, че неандерталците имат по-изявена визуална система в сравнение със съвременния човек. Това е така, защото за оцеляването си, неандерталците са зависили в много по-голяма степен от системата си за виждане, от възможността да направят даден инструмент и да го употребяват индивидуално, отколкото от общи социални дейности на групата, каквито определят успеха на един съвременен човек.

„Това е причината мозъкът на неандерталеца да е еволюирал така, че да подкрепя най-силно точно визуалната функция. Сега при нашето изследване чрез ЯМР получихме пряко доказателство, че подобни рудиментарни функции могат да съществуват и в мозъка на съвременния човек“, обяснява Карен Берман.

Някои от съвременните хора притежават повече рудиментарни генни варианти в сравнение с други. Това означава да отстъпват част от социалната си приспособимост за сметка на визуалните си функции. Изследването с ЯМР показва как тези генни варианти въздействат върху структурата на мозъка в регионите подпомагащи тези способности.

В изследването си учените откриват, че има генен вариант, който спомага за развитието на визуалната система на мозъка, както при модерните хора, така и при неандерталците. По същия начин неандерталските варианти, които оказват влияние върху развитието на конкретна област на мозъка, могат да помогнат да разберем природата на когнитивните увреждания, наблюдавани при определени мозъчни разстройства, казват изследователите.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.