Първата световна война била преди 3000 години

4

 

Преди повече от три хиляди години най-процъфтяващите цивилизации на Бронзовата епоха, съществували по бреговете на източното Средиземноморие, изчезват в рамките на няколко десетилетия. Падението на дълголетните култури става, след като в земите им нахлуват мистериозните морски народи, които владеели желязото.

Прочутата Троянска война е един от последните конфликти в тези размирни времена, като краят ѝ поставя началото на мрачна епоха на хаоса. Мащабността на конфликтите и народите, участвали в тях, дава основание на съвременните учени да говорят за Първата световна война в човешката история или по-точно за Нулевата световна война. Никой не знае откъде се е появила тази мощна нова цивилизация, известна като морските народи, сложила край на Древния свят и дала начало на епохата, известна като Античност.

Нови изследвания и разкопки показват, че Световната война започнала в Мала Азия (днешна Турция). Около 1200 г. пр.н.е. малките царства, съществували в западната част на полуострова, се обединили и заедно нападнали една от Великите сили по това време – Империята на хетите.

Повечето държавни образувания в западната част на Анадола говорели на един език – лидийски. Точно и това дава основание на учените днес да смятат, че тези царства били една отделна цивилизация, на която науката не е отдала досега нужното внимание.

През второто хилядолетие преди Христа в Западна Мала Азия се говорело на лидйски. Тези хора са били съвременници на добре познатите ни Минойска, Микенска и Хетска цивилизации, казва Еберхард Зангер, ръководител на катедра История в Цюрихския университет.

Според учения именно лидийците са митичните морски народи. Зангер обяснява това с факта, че след края на така наречената Нулева световна война писаните текстове в Гърция и Леванта изчезват за около 600 години, докато самите лидийци запазват писмеността си.

Археологическите открития в последните години показват, че лидийците имали изключително развито корабоплаване. Те извършвали ненадейни рейдове срещу враговете си в Гърция, Хетската империя и Финикия. Всяка атака била придружавана с невиждани за времето си разрушения. Поради факта, че ужасът за мирното население идвал откъм морето, лидийците били наречени морски народи.

Разрушенията били толкова мащабни, че след края на войната Империята на хетите, владяла някога повече от половината Древен свят, потънала в забвение за хиляди години. Лидийците придобили територия, простираща се от Северна Гърция до Ливан. Точно тогава, отслабени, те били нападнати от микенците – събития, известни като Троянската война. На свой ред Лидия била опустошена, а хората ѝ – избити.

Микенците също не се радвали на успеха си. Завърнали се след 10-годишни битки, те видели царствата си в анархия. Започнала гражданска война в цяла Древна Гърция, която сложила край на Микенската цивилизация. Скоро след това настъпили и първите тъмни векове в човешката история – безпросветно време, продължило почти хиляда години.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.