Първото пещерно изкуство е открито на Балканите

Снимка: A. Ruiz-Redondo

В пещера с изглед към синьо-зелените води на северното крайбрежие на Хърватия археолози откриха в края на миналата година стенописи, които датират от периода на горния палеолит.

Докато праисторическото пещерно изкуство е изобилно в Западна Европа, откритието е първото по рода си от тази епоха, документирано на Балканите. Червените картини, които изобразяват бизон и козирог, е възможно да са създадени преди повече от 30 000 години, съобщиха учени на специална пресконференция, която се състоя в Париж в края на февруари.

Това е доста важно откритие, най-вече защото е в регион, в който досега не е било известно никакво пещерно изкуство, казва Жан Клотс, френски палеонтолог, който участвал в археологическата експедиция, попаднала на древното изображение. Нямаме никакво съмнение, че откритото пещерно изкуство е от епохата на горния палеолит, казва още ученият.

Скалните рисунки са открити в Ромуалдова печина, дълбока пещера, намираща се на дълбочина от 110 метра по дължината на каньонно устие, известно като Лимски канал. По време на горния палеолит Европа би била по-студена, отколкото е днес, а морското равнище било по-ниско. Така че всеки, който се приютявал в пещерата, би гледал към река, течаща през огромна плодородна равнина (където днес е Адриатическо море).

Авторът на проучването Айтор Руис-Редондо, археолог от Университета в Саутхемптън в САЩ, започва да търси пещерно изкуство в региона като част от финансиран от Франция проект. Руис-Редондо и неговите колеги, между които и професор Жан Клотс, проучили над 60 праисторически пещери и скални заслони в Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Сърбия. Пещерата Ромуалдова се оказала от двата обекта, в които имало ясни доказателства за палеолитно скално изкуство.

Пещерното изкуство не е толкова добре запазено. Картините са били нанесени върху вкаменен калцитен слой на стената на пещерата, който се е разпаднал в някои райони. Графитите от края на 19-ти и началото на 20-ти век са унищожили някои от рисунките, а пещерата доскоро не е била защитена от местните власти.

Неконтролираните посещения са довели до унищожаването на повечето от картините, така че сега можем само да видим малка част от това, което било изрисувано в Ромаулдовата пещера първоначално, казва Руис-Редондо.

Поради тази причина за изследователите е било трудно да разберат много от мотивите, които покривали стените, но те идентифицирали бизон и козирог, две животни, често срещани в пещерното изкуство в Западна Европа. Намерили и две фигури, които според тях биха могли да бъдат човешки силуети.

Изследователите все още се опитват да определят точната възраст на творбите. Има две хипотези. Едната е, че картините са създадени преди 34 000 години, по време на ранния горен палеолит, което би се вписвало добре в стила на картините и някои археологически доказателства, открити в пещерите.

Въз основа на възрастта на изкопаните дървени въглища под картините, другата възможност е, че произведенията датират от по-късен палеолитен период, преди около 17 000 години. Изследователите се надяват, че бъдещите разкопки и анализи ще определят точната възрастта на забележителното скално изкуство.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Руски монах твърди, че пещерата Утробата подмладява

Легенда за пещера-светилище Св. Марина

В пещера Леденика се сбъдват желания

Кирил Кирилов: Пещера Магура пази тайни и послания за началото на древното познание

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.