Различни теории за края на света

 

Краят на света. Една от най-актуалните теми напоследък. Календарът на маите предрече краят на света, но ние сме все още тук. Научнофантастичните филми и книги, всеки ден ни въздействат със своите прогнози за бъдеще, в което светът не е такъв, какъвто го познаваме. Има многобройни хипотези за края на света – как и кога ще настъпи. Дали той ще дойде от нашествие на извънземни, голям метеорит или биологична зараза? Никой не знае със сигурност, но едно е гарантирано – някой ден все пак ще настъпи. CheatSheet описва няколко възможни причини, които да доведат до края на света.

На Земята ще падне огромен астероид

Смята се, че удар на астероид е довел до изчезването на динозаврите. Може би не знаете, но астероиди постоянно се разбиват на нашата планета. Просто те са малки и нямат глобално въздействие върху планетата. Представете си обаче на Земята да се разбие огромен астероид. Последствията, до които ще доведе подобно събитие. Най-вероятно това би довело до пълно унищожение на планетата. Възможността на Земята да се разбие огромен астероид е 1 на 74 817 414. Но все пак има подобна възможност, затова и учените се опитват да намерят начин да предотвратят такъв удар.

Слънцето ще погълне Земята

Учените предполагат, че някъде много напред във времето – може би след около 7,5 милиарда години, Слънцето ще нарасне дотолкова, че ще достигне до орбитата на Земята. Според прогнозите, то ще разшири слънчевата си маса до такива размери, че ще е напълно възможно да погълне Земята. Разбира се, по времето, когато това се очаква да се случи, вероятно хората и животните отдавна няма да обитават Земята.

Земята ще бъде ударена от черна дупка или „планета скитник”

Има и по-плашещи неща от астероидите. Това са черните дупки и така наречените междузвездни „планети скитници”. Те могат да доведат до края на света и то доста бързо. Просто се появят от нищото и удрят точно нашата планета. Няма шанс за спасение. Добрата новина обаче е, че вероятността нещо такова да се случи е едно към безкрайност.

Глобално ядрено изтребление

Това е една от най-реалните заплахи в съвремието. От 40-те години насам, ядрената война е постоянен риск за населението. Светът е видял какво могат да причинят ядрените бомби – пример за това са японските градове Хирошима и Нагасаки. Всеки ден, когато пуснем новините чуваме за събитията, случващи се на Изток. Заплахата, свързана с ядрени бомби от Иран или Северна Корея. Чуваме за хората, които всеки ден стават с мисълта, че може да им бъде последен. Вероятността нечие правителство да започне ядрена война, която ще доведе да края на света е по-реална от всякога и никой няма как да го предотврати.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект. Врата към бъдещето. Или поне така беше в началото. Напоследък изкуственият интелект се превърна в неочаквана, но реална заплаха за бъдещето на Земята. Идеята, която преди време съществуваше само във филмите и книгите, а именно, че роботи ще поробят човечеството става все по-вероятна. Учените ни предупреждават за опасността, която може да възникне вследствие от изкуственият интелект. Какво ще стане ако вашият кухненски робот, „умната” ви прахосмукачка или още „по-умният” ви хладилник решат да ви скроят номер?

Епидемии

Чували ли сте за черната смърт? През 14 век, тя е станала причина за смъртта на около 60% от населението на Европа. От тогава до сега, медицината е претърпяла огромно развитие, измислени са доста превантивни мерки като ваксините, но никой не може да предотврати ако непозната бактерия предизвика нова зараза. Погледнете каква паника предизвика Ебола. Как да се предпазиш от нещо, срещу, което не е измислено лечение?

Morkadis

Човешките биооръжия и био-технологичната зараза

Човекът също може да стане причина за началото на болести. В много лаборатории правят точно това – експериментират с непознати бактерии и така създават нови вируси. Вярно, че се опитват да намерят лек срещу тях, но си представете, че нещо подобно попадне в неподходящи ръце. Например на терорист. Това би било опасно за цялото човечество. Ами недостига на лекарства? Също може да предизвика заплаха за оцеляването на вида ни. Ясно е какво става, когато не съществува лекарство срещу дадена болест. Ами когато съществува лек, но го няма в наличност? Ако всички антибиотици бъдат изчерпани, нищо няма да може да застане на пътя на болестотворните бактерии. В това се състои проблема на биотехнологичното бедствие.

Екологичен проблем

Никой не обръща внимание на торбичките по улицата. Или пък на изхвърленото шише, плаващо по повърхността на реката. Грешка. С всеки изминал ден нашата екосистема става все по-слаба. Ние сами унищожаваме планетата си. Погледнете цялостната картина – изтъняването на озоновия слой, появата на киселинни дъждове, глобалното затопляне. Рано или късно, планетата Земя ще загине заради собствената ни немарливост.

Експерименти

Достатъчно ли е да разчитаме на думите на учените? Може би не. Преди време, те твърдяха, че атомните бомби не са чак такава голяма заплаха. Обаче грешаха. Различните експерименти, които провеждат от типа на този за ускоряване на частиците в CERN или други лаборатории, могат да бъдат по-опасни от очакваното.

Извънземна инвазия

Още един актуален въпрос. Съществуват ли извънземни? И ако да, възможно ли е да поробят човечеството. Статистиките показват, че е напълно възможно да има извънземни. И да, най-вероятно са по-интелигентни от нас. Което ги превръща в съвсем реална заплаха за човека.

Гама лъчи и слънчеви изригвания

Слънчевите изригвания са много опасни. В комбинация с гама-лъчите могат да нанесат големи поражения. По нагоре разбрахте, че Слънцето ще навлезе в земната орбита след милиарди години. Слънчевите изригвания обаче се случват всеки ден. Имат силата без проблем да изпепелят Земята.

Супер-вулкани

Говори ли ви нещо изразът „supervolcano”? Пример за такива вулкани са Йелоустоун в САЩ, Асо в Япония, Мерапи в Индонезия, Везувий и Етна в Италия. В тях има толкова много сила и енергия, които само чакат да бъдат освободени. Едно евентуално изригване, може да предизвика ефектът Помпей.

Ефектът на Матрицата

Възможно ли е да живеем в игра? Какво ще стане ако някой реши да приключи всичко и я затвори? Изведнъж стане черно и край. Някои учени категорично отрекоха възможността за подобно нещо. Според тях не сме част от видео игра. Но ако това също е нагласено от програмистите на играта?

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

10 места, които ще оцелеят след края на света

5 теории на конспирацията

Стивън Хокинг прогнозира края на света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.