Разпознайте ги: Половината ви приятели не са ви приятели!

приятели

Това, че приемате някого за ваш приятел, не означава, че и той ви смята за такъв. Проучване на изследователски екип от университета в Тел Авив и техни колеги от Масачузетския технологичен институт, чрез редица дестове и анкети, заедно достигнали до извода, че почти половината от хората, които според вас са ви приятели, не са на същото мнение.

Учените разработили алгоритъм, който разглеждал няколко обективни характеристики на чувството да бъдеш приятел (което включва броят на общите приятели и общият брой приятели) като по този начин успели да направи разлика между взаимно и едностранно приятелство. Те открили, че повечето хора имат множество едностранни приятелства, за които изобщо не подозират, че са такива.

Те провели тест сред 84 студенти, на които поставили задача да преценят колко добре познават другите хора в курса. Всеки участник трябвало да “оцени” своите колеги по скала 0-5, където 0 означава „не познавам този човек“, 3 – „приятел“ и 5 – „един от най-добрите ми приятели“ . След това участниците е трябвало да отгатнат как другите хора са ги “оценили”.

Всеки смятал, че щом счита другия за свой приятел, то и той на свой ред ще го определи като такъв. Но това не е така. Почти половината от всички приятелства, отчетени в проучването не са реципрочни, което означава, че само една от двата страни счита другата за приятелска. Това, отбелязват учените, може да е свързано с израстването в социалната сфера: хората са по-склонни да твърдят, че са приятели с човек на по-високо социално положение, докато тези, които са популярни, са по-придирчиви към това кой наричат приятел.

Редица други изследвания в тази сфера приписват на приятелството значителни ползи за здравето, сред които дълголетие, по-добро психично здраве и по-малък риск от деменция. Докато някои изследвания изтъкват, че тези ползи са налице, само когато се чувстваме удовлетворени от приятелството, трудно е да се каже дали хората, които имат едностранни приятелства всъщност ги намират за незадоволителни или пък се радват точно толкова на общуването с хора, които ги смятат само за познати, като с хора, които възприемат като по-близо.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.