Тракийски цар, погребан с колесницата си, e бил спасен от набезите на иманяри

 

кПрез късната есен на 2008 година, ръководеният от археологът Веселин Игнатов екип откри уникална древна колесница с 4 големи колела и скелетите на два коня.

Находката излезе на бял свят, след като кметът на новозагорското село Караново подал сигнал на 27 октомври, че иманяри са направили 4-метров изкоп в могила, намираща се източно от селото.

Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница. Тя е направена от ковано желязо, различни видове дърво, кожа и бронз. Богато украсена е с фигури, яздещи митични същества с тела на пантери и опашки на делфин.

Веселин Игнатов не се наема да направи оценка на новата сензационна находка, но според него тя ще даде богат материал на изследователите за конструкцията на тези луксозни транспортни съоръжения.

Датировката на колесницата е от средата на I век от новата ера.

Въпреки, че по това време нашите земи са били под римско владичество (45 г. Тракия влиза в състава на Римската империя), археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход.


Село Караново е наричано „Меката на археолозите“, тъй като тук се намира и световноизвестната Карановска селищна могила, открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр.

Днес колесницата е експонирана в самата гробница край селото.

„Много чужденци посещават мястото, където има обаче само временно покритие. Нужно е преустройство, което става с пари“, каза Веселин Игнатов.

Разкопките при Караново се правят по съвместен проект с Римокатолическия музей в германския град Майнц. Именно там се консервират и част от находките, намерени край Караново.

„Там се реставрират оръжията на тракийския войн. Когато ходих през април тази година видях, че работят по реставрацията на копията. У нас никой не го прави, защото реставрацията на желязо е много трудоемка, а заплащането малко“, споделя археологът. Оказва се, че копията от Караново са със врязана украса, запълнена със стъкло, от което се е получил емайл. „Което означава, че в този гроб е погребан знатен войн, това е най-ранният имперски гроб в света“, счита Игнатов.

В гроба са открити 10 сребърни и една златна монети. Това за времето си е било цяло състояние. Един меч е струвал много скъпо, а са намерени три. Уникалните чаши с ковано сребро и позлата са две. „Бритиш мюзиъм“ даде 1,8 милона лири за една подобна чаша, каза Веселин Игнатов. Реставрацията й струва 2-3 хиляди лева. Дори и тези пари обаче са проблем за общинския музей в Нова Загора, където заплатите са от по 400 лева. На всичко отгоре има лоши отношения между кмета на общината и кмета на село Караново, което се отразява негативно на археологическото братство.

Веселин Игнатов работи по реконструкцията на втора двуколка, открита при местността „Триъгълника“ край Нова Загора. „Ние сме единствени в света с две реконструирани двуколки. Всичко това е подарък за нашата община. Ние продължаваме да работим само за тръпката. Това лято ще поддържам направеното в Караново без пари“, каза Игнатов.

Той е благодарен на Силвия Борисова, която изработила макета за конструкцията на колесницата. Специални благодарности и за колегата археолог Константин Господинов от Бургас, който също работи с нас, каза Веселин Игнатов.

Археологът е регистрирал 240 комплекса с колесници в Югоизточна България. На пръсти обаче се брои изваденото от археолозите. „Всичко останало се вади от иманярите, а след това може да се види в колекциите на богати българи и чужденци. Колесниците се откриват лесно с металотърсач, защото са на метър – метър и половина под земята. Над 15 пъти съм ходил на могили, където са минали иманяри. Много е тежко. При откриването на гроба в Караново изпреварихме иманярите, защото кметът на селото се обади“, каза Игнатов. И добави: „Погребването на владетел с колесница го има само по нашите земи. Реално иманярите унищожават световно наследство“.

инфо: http://www.standartnews.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.