Разрешават вноса на нови 17 ГМО продукта от САЩ

 гмо

До края на месец май ще бъде разрешен вносът на нови 17 генномодифицирани продукта от САЩ към Европа, съобщава The Guardian. Нови продукти ще се разпространяват на европейските пазари, за да се подкрепи развитието на биотехнологичната търговия.

Най-вероятно новината ще бъде съобщена официално следващата седмица, когато ще бъдат изяснени и правилата, по които ще се одобрява вносът на ГМО храните.

Природозащитници са готови да се противопоставят на тази легализация. От Greenpeace казват, че САЩ оказва сериозен натиск при преговорите за свободна биотехнологичната търговия на европейските пазари и в резултата на това ГМО храните на Стария континент се множат.

Потенциалната легализация на внос на нови 17 ГМО култури, разрешени от Комисията през последните няколко дни, е резултат от този натиск – категоричен е Марко Контиеро от Greenpeace Европа.

Контиеро добавя и че предложението не съответства на плана Юнкер, който цели да приближи политиката на ЕС до европейските граждани. Въпреки ясното недоволство на европейците срещу тези култури, такива продължават да се садят и продават.

До момента от САЩ се внасят генномодифицирани памук, царевица, соя и захарно цвекло. В Европа одобрените за внос ГМО продукти са общо 58.

 Според източник на The Guardian остават само незначителни вътрешни процедури преди новите 17 ГМО храни да бъдат официално одобрени за внос на континента.

След като предложението бъде дадено от Европейския парламент, то трябва да бъде разгледано от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), където трябва да се прецени дали 17-те щама са безопасни за околната среда и здравето на потребителите.

От Greenpeace обаче напомнят, че през цялата история на съществуването си EFSA не е отхвърляла предложение за нови ГМО култури на територията на Европа.

Отделните държави-членки от съюза могат и да не участват в дискусията, като ще им се даде правото сами да развиват политика относно генномодифицираните продукти.

инфо: gotvach.bg

Вижте още:

ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВРЕДНИТЕ ДОБАВКИ В ХРАНИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.