Рамзес ІІ – най-великият сред фараоните

В дългите векове съществуване фараонските династии са излъчили не един и двама фараони, които са станали почти митични със своите дела. Само един от тях обаче е наречен от потомците си велик праотец, а от съвременниците си Рамзес Велики. Кой е този владетел на Египет, заслужил толкова висока оценка и с какво?

Това е фараонът Рамзес ІІ, който е трети фараон от ХІХ династия, син на фараона Сети І и съпругата му Туя. Рамзес ІІ е роден през 1303 година преди новата ера и управлява Египет най-дълго от всички фараони, 66 години, а половината от управлението му минава във войни.

Възкачване на Рамзес ІІ на престола, възход на Египет

Рамзес ІІ заема трона на египетските фараони през 1279 година преди новата ера, когато е на 24 години. През следващите 66 години под негово управление Египет достига най-широките си граници, а времето на управлението му се смята за най-значителния разцвет на цивилизацията на Древен Египет.

Построени са най-много храмове и огромни монументи – произведения на изкуството, като скалния храм в Абу Симбел.

Освен Рамзес ІІ в древната египетска история има още 11 фараони със същото име, но само Рамзес ІІ е наречен Велики. Това говори за начина, по който се гледа на него в родината му. На раменете само на негова статуя е изписан надпис Силният бик, защото за съвременниците си той е бил символ на мощ и сила.

Държавните му дела са многобройни. Той извършва реорганизация в армията и създава свой боен флот, за да може да воюва успешно и да разшири границите на египетското царство.

С неговото управление са свързани много забележителни факти. Той е единственият фараон, празнувал празника на Сед 14 пъти. Този празник на управляващия фараон се празнува след 10 години на престола и после през всеки 3 години управление.

Рамзес ІІ е фараонът с най-много наследници, около 100 деца от многобройните му съпруги. Най-известна и предпочитана от всички жени на фараона е Нефертари.

Великият фараон е известен и с първия писмен мир с хетския цар, изсечен върху камък. Той е станал факт след най-голямата битка в Древността, с участието на най-многочислените армии, която с мащабите си е уникално явление в стария свят, битката при Кадеш, състояла се през 1275 година преди новата ера между хети и египтяни.

От строежите му се отличава гробницата му в Абу Симбел. Както всички фараони, Рамзес започва да я строи още с идването си на власт. Уникална гледка са четирите статуи на входа, които посрещат посетителите. Бог сред други богове, това внушение оставят статуите на входа.

Рамзес II управлява неочаквано дълго за времето, в което живее. Спори се дали е починал на 99 или на 91 години, което е истински рекорд за древността.

В гробницата му през 1881 година е открита отлично запазена мумията на фараона, която по-късно е консервирана в Париж. Сега може да се види в музея в Кайро.

инфо: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Фараонът Хеопс и тайната стая

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Загадъчни места и археологически находки

Жените-фараони на Древен Египет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.