„Розета” и Philae ще влязат в учебниците по история

кометаКацането на спускаемия модул Philae на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко е събитие, което ще влезе в учебниците по история. Това заяви директорът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Жан-Жак Дорден, цитиран от РИА Новости.

„На амбициозната мисия на „Розета” е запазено място в учебниците по история”, изтъкна Дорден.
По-рано беше съобщено, че европейската роботизирана сонда може да не се е закрепила за кометата поради повреда в харпуните за приземяване.


„Има някои индикации, че те (харпуните) може да не са се задействали, което може да означава, че стоим върху мек материал и не сме закотвени”, каза отговарящият за програмата Philae Стефан Уламек пред журналисти.

„Ние трябва да анализираме каква е действителната ситуация. Ние трябва да знаем точно къде сме се приземили, как сме се приземили”, каза той, след като ликуването в края на 7-часовото спускане на апарата се превърна в загриженост.

инфо: focus-news.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.