Свещеното сеноте: портал към подземния свят на маите

pixabay.com

Ел Кастило заплашен от срутване в бъдеще

Древните маи, населявали полуостров Юкатан през първото хилядолетие от н.е., вярвали, че има три начина за живите да влязат в Сибалба – света на мъртвите: през дълбоки пещери, чрез състезание в играта с топките на маите и през свещеното сеноте. Сеноте били от изключителна важност за древната религия на маите, тъй като чрез тези подземни пещери се появявали и животът, и смъртта.

Значението на сеноте

Полуостров Юкатан няма естествени надземни реки, езерата са малко. Пълно е обаче с подземни пещери, свързани с подземни потоци и реки. Смята се, че много от тези пещери са се образували при падането на по-дребни метеорити, отчупили се от гигантския метеорит, сблъскал се със Земята и считан за основен виновник за измирането на динозаврите по време на Креда-палеоген.

Голяма част от полуострова е изградена от варовик, който с течение на времето ерозира. В този процес земята се срутва в пълната с вода подземна пещера. Това са понори или сеноте и именно тези източници на подпочвени води са дали възможност на хората от Юкатан да оцелеят и процъфтяват във великата цивилизация на маите.

pixabay.com

Защо сеноте са свещени за маите?

Древните маи не са били в неведение относно жизненоважното значение на сеноте за тяхното оцеляване. Ето защо подземните ями се превърнали в места за поклонение. Всъщност наскоро беше открито, че Чичен Ица, известният храм на пирамидата на маите, е построен върху масивно сеноте.

Маите вярвали че божеството Кукулкан е раснало в подземната пещера, докато накрая станало толкова голямо, че е пробило повърхността на земята с мощно земетресение и полетяло към Слънцето.

За да почетат божеството, маите построили изумителната в архитектурно отношение пирамида на Кукулкан (наречена Ел Кастило от испанските конкистадори). Пирамидата е апотеоз на високите познания на маите в областите математика и астрология.

Два пъти в годината лъчите на слънцето попадат под такъв ъгъл върху храма, че стъпалата образуват със сянката си гигантска змия. Това е Кукулкан, който може да бъде наблюдаван в продължение на около 45 минути, слизащ от небесата, плъзгащ се по древните стъпала и буквално потъващ в земята, където се присъединява към братята си в Сибалба.

Господари на подземния свят на маите

Маите вярвали, че дворът на Сибалба приютява 12 божества на смъртта и подземните сили – божествата на Сибалба. Главата на пантеона е Хун-Каме, следван от Вукуб-Каме. Останалите десет божества са демони, всеки от които е господар на някое човешко страдание.

Според митовете на маите тези демони често са работили заедно по двойки. Божествата със зловещите прозвища Летящият струпей и Събраната кръв злодействали за отравяне на кръвта на хората. Гниещият демон и Демонът на жълтеницата ясно как са се забавлявали с бедните маи. Костният жезъл и Черепният жезъл действали върху труповете като отделяли плътта от костите, за да превърнат покойниците в скелети. Една от двойките божества се криели в непочистените домове на немърливи собственици и ги намушквали до смърт като му дойдело времето. Друга двойка демони пък карали хората да кашлят кръв и да страдат, докато вървят по пътя.

Morkadis

pixabay.com

При такива зловещи представи за божествата, маите са се чувствали длъжни да ги омилостивяват своевременно и често. Учените твърдят, че за успокоението си жителите на Сибалба са извършвали множество жертвоприношения, включително и човешки. Разкопки около Чичен Ица разкриват купища човешки кости от трупове на мъже, жени и деца.

Свещеното сеноте на Чичен Ица се разраства и може да подкопае пирамидата на Кукулкан

Нови проучвания разкриват, че в действителност сеноте може би се разраства, тъй като варовиковите му стени бавно се разпадат. Археолозите се притесняват, че пирамидата на Кукулкан може да се срути в подземната пещера, ако варовиковият под, върху който е построен, не устои на процесите на времето. В момента тази изключително важна за целостта на историческия паметник платформа е с дебелина само 16 фута (5 метра).

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Тайни гробници на маите разкриват артефакти от мистериозните Змийски царе

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Токсични вещества в резервоарите на Тикал вероятно са повлияли отрицателно на здравето на маите

Любител археолог е открил ключът за създаване на машина на времето в календара на маите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.