Свръхмасивните черни дупки формират звезди в далечни галактики

След като наблюдавали свръхмасивната черна дупка в съзвездие Секстант учените стигнали до извода, че тези обекти са способни не само да поглъщат звезди и да „задушават“ галактики, а и да формират нови светила в съседни галактики, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира публикация в сайта на рентгеновата орбитална обсерватория „Чандра“.

„За пръв път проследихме как една и съща свръхмасивна черна дупка повишава звездообразуването едновременно в няколко галактики. Удивителното в случая е, че свръхмасивните черни дупки, разположени в един звезден куп, влияят на живота на други галактики, отстоящи от тях на трилиони километри“, заявява в сайта на „Чандра“ Роберто Джили, астроном от Националния астрофизически институт на Италия в град Болоня.

Астрономите със сигурност твърдят, че в ядрата на всички големи галактики има минимум по една свръхмасивна черна дупка. Тези космически тежкоатлети непрекъснато поглъщат окръжващото ги вещество, като изхвърлят част от него в междугалактическото пространство под формата на плазмен сноп. Те нагряват студените облаци от прах и водород в които обикновено се зараждат звездите и ги изхвърлят извън пределите на галактиката. По тази причина близо половината от галактиките в обозримата Вселена се считат за „живи трупове“ заради „задушаващото“ въздействие на черните дупки. В тях нови звезди фактически не се зараждат.

Но при най-новите наблюдение в съзвездието Секстант, разположено на 10 милиарда светлинни години от Земята се оказало, че свръхмасивните черни дупки влияят на звездообразуването на съседни галактики, където образуването на нови звезди се е повишило между 2 и 5 пъти.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Колко бързо се върти черна дупка, когато поглъща звезда?

Това е първата снимка на хоризонта на събитията на черна дупка

Свръхмасивна черна дупка яде сърцето на Млечния път

Вселената може да е произлязла от черна дупка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.