Седемте рилски езера изчезват до десет години?

pixabay.com

Голяма заплаха дебне една от националните гордости на България – Седемте рилски езера.

До 10 години те могат да изчезнат.

Алармата удариха учени по време на специализиран форум, цитирани от вестник Стандарт.

Голяма част от езерата в национален парк „Рила“ са под сериозната заплаха да се превърнат в блата. Ако не се ограничат вредните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала, казаха експертите.

Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е големият туристически натиск и замърсяването, признава директорът на НП „Рила“ Владимир Милушев и добавя, че втората причина е силната ерозия.

Състоянието на туристическите пътеки не е добро и в момента усилията са насочени към тяхното възстановяване с естествени материали. 20 км е дължината на обозначените за преминаване трасета, но с нерегламентираните пътеки стават над 60 км.

Учените са категорични, че трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има начин поне да се забави развитието на негативните процеси.

източник: profit.bg

Вижте още:

10 исторически крепости в България

Древен код пази България

Райските кътчета в България, които задължително трябва да видите

Магическа гробница в България лекува и прави чудеса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.