Седем от най-големите мистерии, за които до ден днешен никой не може да даде обяснение

Историята ни е дала много мистерии, доста от които, благодарение на съвременните технологии и нивото на знания, са успешно разплетени. Но има и артефакти, които и до днес си остават  научна загадка. Решихме да ви разкажем за някои загадъчни предмети, които дълго откриването си все още предизвикат много въпроси. И досега съвременната наука не е успяла да им отговори.

Пирамида в Антарктида

2

Мистериозната пирамида е била открита в Антарктида, благодарение на Google Earth. За първи път за пирамидите на Южния полюс на Земята се заговаря, след като една от тях е открита от изследователите на  Британската антарктическа експедиция от 1910-1913-те години. Оттогава учените по целия свят спорят, дали това е: планина с идеална форма или следи от древна цивилизация. В крайна сметка, според учените, преди около 100 милиона години Антарктида е била покрита с гори, подобни на тропическите.

Дискът от Фестос

3

 

По време на разкопките на двореца на критския град Фестос през 1908 г. в специален тайник открит диск и това откритие веднага заинтригува учени от различни страни. Това е първият в историята на човечеството запазен издялан текст.  Уникалната писменост  на диска е напълно различна от тази, която е съществувала в Крит през 1600 г.

преди новата ера, когато според учените дискът е направен. Споровете на изследователите са безкрайни: някои смятат, че артефактът е донесен на острова отвън, а други – че е създаден там. Трети пък виждат в него шифър, а четвърти са сигурни, че това не е език. Учените все още ентусиазирано работят по тайнствения диск, наричайки го най-забележителният и загадъчен паметник на древното Средиземноморие.

Криптограмите на Бейл

4

За тези криптограми се споменава за първи път през 1865 година. Именно тогава се появила информацията за съкровище на стойност $ 30 милиона (по съвременните стандарти), което било заровено от миньори, водени от Томас Джеферсън Бейл. Местоположението му е криптирано в три съобщения, които станали известни благодарение на брошура от анонимен автор. В нея се разказва напълно правдоподобна история за появата на тези цифри. Древна измислица или реални координати – спорът за това продължава и до сега. Въпреки това, ключът все още не е открит нито от известни експерти, нито от обикновени иманяри. Между другото, вие също можете да си опитате късмета в дешифрирането – в мрежата са на разположение и трите листа с кода. А оригиналната книжка все още се пази в Библиотеката на Конгреса.

Римските додекаедри

5

Тези дребни вещи с размери от 4 до 11 cm са датирани обикновено към II-III век преди новата ера. Те изглеждат сходно – 12 плоски петоъгълни стени и дупки, които могат да се различават в диаметър. Около стотина подобни  додекаедри, изработени от бронз, камък, желязо и дори злато са открити от археолози в много страни, но най-вече в историческата територия на Римската империя. С всяко ново откритие възникват и различни хипотези, какво могат да представляват те. Предположенията са разнообразни: зарове, свещници, устройство за гадаене, накити, инструменти за калибриране на тръбите за вода и дори шаблон за плетене на ръкавици за различен размер пръсти. Най-интересното е, че старателните римляни в ръкописите си не споменават за тези предмети.

Morkadis

Картата на Пири Рейс

6

Как може на карта на света, създадена през 1513 г., за присъства  Антарктида, която е официално открита едва през 1820 г.? Този изненадващ факт и извънредната за времето си точност на въпросната карта измъчва учените в продължение на десетилетия. След проучване на артефакта един от учените дори заявява, че единственият начин да се създаде карта с такава точност е въздушна фотография. Не е известно какви мистериозни източници е използвал създателят на картата – известният турски адмирал Пири Рейс. Той в архивите си посочва, че е събирал и копирал данните от голям брой други карти, включително древни. Но това не променя факта: Картата на Адмирал Рейс сочи очертанията на Антарктида без лед. Такава, каквато тя може да е била само много преди нашата ера.

Дискът Сабу

7

Намереният от археолози в Египет диск още от деня на откриването си през 1936 г. води до куп предположения, които предизвикват още повече проблеми. За какво може да се е използвала тази 70-см каменна „плоча“, създадена около 3000 преди новата ера? Ако това е чиния, то тя е изключително неудобна. Колелото се е появило хилядолетие и половина по-късно. Дискът прилича на парче от съвременните устройства за химичните процеси, но къде тогава са следите от корозия?  Вентилатор  или част от генератор е изключено, поради тогавашното ниво на развитие на технологиите, макар че наистина прилича. С една дума, все още няма реална версия.

Линиите на платото Наска

наска

Гигантските изображения на платото Наска в Перу са открити в началото на ХХ век от самолет, въпреки че през XVI век източниците вече споменават великите пътища на инките, означени със знаци в пясъка. Около 30 загадъчни рисунки по повърхността на земята, ясно видими досега, благодарение на климата в полу-пустинята. Кой, кога, защо и как ги е създал – остава истинска мистерия. Единственото нещо, за което учените са съгласни, е че те са били там много преди в долината да пристигнат инките.

Гущер от 188 метра, 50-метрово колибри са само част от съществуващите загадъчни символи наоколо  – всеки един от тях е формиран от една непрекъсната линия. Мистериозните знаци могат да бъдат видени от птичи поглед или да се потърсят в Google Earth на координати 14 ° 41’18.0 „S 75 ° 07’22.0“ W.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.