Сексът с неандерталци ни е осигурил първата защита от вируси

неандерталци

Гени, които Хомо сапиенс придобил от неандерталци, са му осигурили първата защита срещу вируси, съобщава сайтът Физ.орг като цитира учени от Станфордския университет в Калифорния.

Известно е, че 2 процента от геномите на европейци и азиатци съдържат неандерталска ДНК. Това свидетелства за кръстосване между двата вида.

Първите контакти между тях вероятно са станали преди около 100 000 години, когато Хомо сапиенс напуснал Африка. По онова време неандерталците живеели извън пределите на Африка от хиляди години и имунната им система била добре приспособена към вирусите в Европа и Азия.

Учените анализирали нуклеотидната последователност на над 4500 човешки гена, свързани със защитата срещу вируси, като потърсили съвпадение с фрагменти ДНК у неандерталците. Били открити 152 участъка от ДНК, които присъстват в геномите на двата вида.

Специалистите констатирали, че протеини, които се кодират от унаследени от неандерталците гени, могат да взаимодействат с РНК-съдържащи вируси, като ХИВ, грипни вируси и вируса на хепатит С. Специфична ДНК дала възможност за противопоставяне на инфекциозни агенти, когато Хомо сапиенс напуснал Африка и започнал да колонизира Евразия.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Генът на неандерталците убива рака и диабета

Защо изчезнали неандерталците?

Психичните заболявания се дължат на остатъци от гени на неандерталците

Дребните хора от о. Флорес нямат общи гени с хобитите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.