Секс скандалите, шокирали средновековна Европа

8

Средновековна Европа на теория е била доста консервативна по отношение на секса. Един епископ през 13-и век дори прави класация на 5-те известни секс пози, подреждайки ги по греховност. Но също като всеки друг период, Средновековието не се е отървало без своите секс скандали.

10. Абелар и Елоиза

В началото на 12-и век, Пиер Абелар е най-известният философ в Европа. Огромни тълпи се стичат, за да го слушат, а ученици му плащат щедро, за да е техен учител. Пиер обаче дава искрата на скандал, когато започва да спи с една от ученичките си, красивата и брилянтна Елоиза.

Елоиза била племенницата на Фулберт, каноник на Нотърдам и хазяин на Пиер. Фулберт разкрива мръсната афера и настоява двойката да се ожени. Никой от двамата не е доволен от това, но се съгласяват на брака, стига да е таен. След като Елоиза ражда, Фулберт разкрива брака – Елоиза обаче публично го отрича. Чичо й е бесен.

Пиер изпраща Елоиза в безопасност в манастир, което само още повече ядосва Фулберт. През 1117г група мъже нахлуват в спалнята на Пиер и брутално го кастрират. Той оцелява и става монах, но запазва връзка с Елоиза.

9. Катерина Хецелдорфер

В края на 15-и век, един млад ерген се мести в германския град Шпайер. Скоро той си спечелва лоша репутация, след като се въвлича в няколко афери и опипва жени по време на карнавала. На никого не му пука до 1477г, когато е разкрито, че разгоненият младеж всъщност е жена на име Катерина Хецелдорфер.

Според записките от делото, Катерина си направила изкуствен пенис, „колкото лакът дължина… с розово парче кожа отпред, пълно с памук и дървена пръчка в средата“. Тя използвала тази протеза, за да прави секс с няколко жени, всяка от които свидетелствала, че не е имала представа, че пенисът не е истински.

Катерина е удавена в местната река. Съдът приема, че любовниците й са били измамени и ги осъжда на изгнание, вместо на смърт.

8. Шведския крал и доведената му сестра

3

Принцеса Юта била дъщерята на датския крал Ерик IV. Като млада жена, тя е изпратена в манастир, където се очаквало да прекара живота си като монахиня. Вместо това обаче, тя извършва дръзко бягство и отива в Швеция.

Юта е посрещната от сестра си София, която е женена за шведския крал Валдемар. Не след дълго кралят започва страстна афера с красивата Юта. Дори им се ражда бебе. Скоро в цяла Швеция тръгват слухове, че кралят изневерява на съпругата си със сестра й.

Валдемар тръгва на поклонение до Рим, за да моли папата за прошка. Резултатът обаче не е това, което е очаква, защото папата му налага солидна глоба. Шведите се разбунтуват, защото трябва да плащат по-големи данъци заради аферата на краля и Валдемар бързо е свален от трона от своите братя.

7. Палавите монахини от Литълмор

4

През 1517г местният епископ решава да инспектира манастир Литълмор в Оксфордшър и попада на скандал. В манастира царял разврат и монахините се заигравали с момчета.

Дори игуменката имала незаконна дъщеря от свещеник от Кент. Още по-лошо, тя откраднала и продала собственост на църквата, за даде на дъщеря си зестра.

Morkadis

Монахините въобще не се разкайвали. Всъщност, когато една от тях е окована като наказание, три от приятелките й разбиат вратата и я освобождават. След това четирите монахини подпалват килията и бягат през прозореца.

Подобно неморално поведение нямало как да бъде толерирано, затова манастирът в крайна сметка е затворен по нареждане на кардинал Узли.

6. Перверзният папа

5

Йоан XII става папа, когато е само на 18 години, изцяло благодарение на влиятелното си семейство. Тийнейджърът бързо доказва, че повече го интересува секса, отколкото религията и официалният му дворец заприличва на бардак. Според легендата, местните монаси дори спрели да се молят за здравето му и вместо това желаели смъртта му.

Не след дълго скандалът плъзва в Европа. Римският император му пише следното предупреждение: „не няколко, а всички те обвиняват в убийство, вероломство, светотатство и кръвосмешение с някои от роднините ти и двете ти сестри.“

Йоан умира през 964г, докато прави секс с жена на име Стефанета. Според някои записки, сърцето му не е издържало на натоварването, докато други разказват, че ревнивият съпруг на Стефанета нахлул в стаята и хвърлил папата през прозореца.

5. Уилям Завоевателя

6

Днес Уилям I е по-известен като Уилям Завоевателя. Но в своето време, той често е наричан Уилям Копелето, защото е резултат от тийнейджърска среща между Робер, херцога на Нормандия, и  неговата метреса Арлет, дъщеря на буржоа от Фалез.

Понеже Робер няма други синове, Уилям е легитимизиран, но скандалът около произхода му никога не го изоставя. Когато обсажда Аленкон, жителите провесват животински кожи от стените и започват да крещят обиди към него. Разгневеният Уилям изстрелва отрязаните им глави с катапулт.

Потомците на Уилям имали по-добро чувство за хумор по въпроса. Хенри II шиел скъсана ръкавица, когато един епископ се провикнал, че изглеждал точно като роднините си във Фалез. Хенри избухнал в неконтролируем смях.

4. Демоничните крале на Англия

%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb

Потеклото на Хенри II е още по-скандална история. Майка му била внучката на Уилям Завоевателя, а баща му – Джофри Плантагенет, граф на Анжу. Семейството било известно с жестокостта си и за него се носели легенди, че са потомци на демон.

Според историята, един от първите графове се оженил за загадъчната красавица Мелузина, но забелязал, че тя винаги се изнизвала от църквата преди причастието. Един ден графът стъпил върху пелерината й, за да й попречи да си тръгне. Щом започнало причастието, Мелузина започнала да крещи, появили й се крила и тя излетяла през прозореца, оставяйки своите две бебета демони.

Разбира се днес никой не вярва на такива истории, но тогава привържениците на Плантагенет много я харесвали. Хенри и Ричард Лъвското сърце често се шегували, че са полу-демони. Междувременно, Бернар от Клерво обобщил популярното мнение за фамилията, като обявил, че „от Дявола дойдоха и при Дявола ще се върнат.“

3. Кралят, синът му, съпругата му и нейния брат

7

Един по-реалистичен скандал включва Хенри, синът на Ричард Лъвското сърце, и френската принцеса Алис. Алис и Ричард са  сгодени като деца и тя е изпратена да живее с Хенри, когато е едва на 9. Но дори когато Алис става на 16, Хенри отказва да позволи на Ричард да се ожени за нея. Скоро тръгва сензационен слух, че Хенри я е взел за собствена любовница.

Папата заплашва да отлъчи цялото кралство на Хенри, ако не позволи на Ричард и Алис да се венчаят. Френският крал Луи настоява или да се женят, или да върнат дъщеря му.  Хенри се съгласява с неохота, но не обявява дата и продължава да проточва сватбата още десетилетие.

Още по-голяма бъркотия става, когато вземем предвид, че според историците, Ричард е правил секс и с брата на Алис, Филип. В крайна сметка, след като баща му умира, Ричард отказва да се ожени за Алис, твърдейки, че тя вече е родила полубрат му.

2. Сектата и сребърната лъжица

Към края на Средновековието, Църквата е особено разтревожена от еретиците, които са окуражавани да признават за всякакви извратени секс тактики, освен всичките си религиозни престъпления. При един известен случай, германски еретик на име Лепцет признал, че сектата му се срещала в пещера, където техният водач вкарвал в ануса си сребърна лъжица.

След това присъстващите целували задника му и задните част на котка, а после си устройвали оргия – „мъже с мъже и жени с жени“. Това признание било счетено за изключително шокиращо, макар някои историци да смятат, че Лепцет си е измислял.

1. Макиавели, Да Винчи и дупките на истината

леонардо

През 15-и век, владетелите на Флоренция поставят из града няколко кутии, известни като „дупките на истината“. Гражданите можели да пишат анонимни обвинения и да ги пускат в кутиите, за да бъдат разследвани след това от властите.

Това било рецепта за небивалици и слухове. Дори Николо Макиавели трябвало да отрича, че е имал сексуални отношения с местна проститутка на име Ла Ричия. Всъщност излъгал, тъй като в едно писмо пише шеговито, че Ла Ричия го наричала „домашен вредител“, понеже я посещавал много често.

Но най-големият скандал избухва през 1476г, когато множество бележки обвиняват Леонардо да Винчи и още трима знаменити местни, че са правели редовно секс със 17-годишния Якопо Салтарели.

Скоро цяла Флоренция е залята от слухове, а изобретателят е разпитван от нощната стража. За щастие обвиненията отпаднали, без да успеят да навредят твърде много на кариерата на Да Винчи.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.