Смъртността от Ковид-19 рязко пада?

pixabay.com

Или вирусът въобще не е толкова смъртоносен колкото се предполага. Настаняваните в болница през октомври /Във Великобритания/ са значително по-малко отколкото през пролетта

Смъртонстта от Ковид рязко пада, наблюдават лекари и учени навсякъде по света. Но те продължават днес да спорят за причините.

Разглеждайки данните на обработените и систематизирани случаи на коронавирус от пролетта и есента на тази година, както вече специалистите наричат двата периода – първа и втора вълна на епидемията, лесно се вижда, че случаите на заразени хора се увеличава десетки пъти, но смъртността почти не нараства, поне не със същите темпове.

Напротив.

При хиляди заразени с К19 в последните няколко дни „жертвите“ на вируса са почти толкова, колкото са били и през пролетната експанзия на заболяването или дори през лятото, когато случаите намаляха и изглеждаше, че вирусът бе напът да изчезне.

И това е много интересен факт.

Британците и французите например съобщават, че макар заразените сега да са много повече, много по-малко хора стигат до болнични заведения и много по-малко се нуждаят действително от специализирани медицнски грижи. Включително – смъртните случаи съотнесено към броя на заразените са значително по-малко.

За да илюстрираме това твърдение, взимаме данните от сайта Covid-19.dnews.bg, който обработва официалната информация от университета „Джон Хопкинс“ и веднага става ясно, че нещата през есента изглеждат доста по-различно.

Така например на 28 март отчитаме 4 смъртни случая от коронавирус в България, а откритите общо заразени са 38. Разбира се, отчитаме, че смъртните случаи се движат със закъснение, но все пак нека сравняваме ден за ден.

На 4-ти юни имаме 13 починали от коронавирус според официалната статистика, а заразените в този ден са 33.

На 25 август имаме 18 починали, а заразените в този ден са 99.

Нека дадем още един пример: на 13-ти октомври починалите са 23-ма, а заразените същият ден са 587.

На 28 октомври официалната статистика посочва, че са починали 25 човека, а откритите заразени в този ден са 2569 – това е и рекорд до момента.

От тези данни се вижда, че независимо от бързо увеличаващите се новозаразени, няма стръмно увеличаваща се крива на смъртните случаи, те остават относително постоянни, разбира се, с незначително увеличение.

Morkadis

На 28 март 4 смъртни случая при 15 открити новозаразени – на 28 октомври 25 починали с Ковид при 2569 новозаразени.
Разликата се набива на очи.

Тази ситуаия се наблюдава и във Великобритания, а и на други места в Европа. Това вече се забелазва от лекари и учени и е обект на обсъждане.

Както вече споменахме, Би Би Си в свой материал посочва, че независимо от нарастващия брой на новоткрити заразени, често те през октомври надхвърлят случаите открити през пролетта, попадащите в болници и нуждаещите се от медицински грижи са по-малко от тези, които са били настанявани в болници през март, април и май.

Причините за тази тази очевидна разлика в статистиките може да се дължи и на подхода при тестването шест месеца по-късно, твърдят британците. Сега се тестват шест – десет пъти повече хора и е естествено да се откриват повече заразени. Според британците на 1000 тествани сега се откриват по-малко заразени, отколкото през пролетта.

Според последните данни само 25 процента от заразените имат някакви симптоми, а една трета от тези със симптоми, карат заболяването леко, с лека температура, общо неразположение, кашлица главоболие.

Изследователите имат и нова доста оптимистична версия, че жителите на големите градове, с висока гъстота на населението, (епидемията най-силно ги е засегнала) са по-добре защитени от вируса, тъй като значителна част от местното население вече се е срещнала и се е възстановила от вируса (например в Лондон – около 45%).

Според експерти точността на диагностиката оставя много още какво да се желае. Вече няколко научни труда показват възможността за така наречената кръстосана реакция, съобщава Би Би Си.

Кръстосана реакция е, когато стандартен PCR тест (а именно те се използват главно за диагностициране на Covid-19 по целия свят) взема нещо, което не е причинителят на Covid. Например друг коронавирус, който причинява обикновена настинка, или дори фрагменти от вирус, които не са в състояние да заразят нито гостоприемника, нито околните.

В този случай всеки пациент с обикновена настинка рискува да получи положителен резултат от теста за коронавирус – и диагноза Covid-19, с всички произтичащи от това последици за заразените: карантина, задължителна самоизолация и т.н.

Според експерти има много въпроси към PCR тестовете, използвани за диагностициране на Covid-19.

Изводът от данните обаче е окуражаващ. Много новозаразени, относително по-малко тежки случаи и значително по-малко смъртни случаи на фона на хилядите ежедневно откривани носители на вируса.

Като цяло може да се каже, че дори да се заразите с коронавирус, вероятността да го изкарате тежко и да попаднете в болница е много малък.

Разбира се, на фона на тези окуражаващи данни, не бива да се окуражаваме. Трябва да се спазват всички изисквания на здравните власти, социална дистанция, хигиена, носене на маски и лична отговорност, както към себе си, така и към другите.

Можете да следите актуалните данни за COVID-19 в реално време ТУК или ТУК

източник: dnews.bg

Вижте още:

Родените след 1951 година в България може да имат защита от коронавирус

Петте най-луди теории за появата на коронавируса

Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.