Спасени сме: НАСА ще гаси Йелоустоун с вода

Йелоустоун

Светът е спасен. НАСА ще гаси Йелоустоун с вода.

Националният природен парк Йелоустоун се намира в САЩ. Той бавно и сигурно се превръща в една от най-големите опасности за живота на планетата Земя. Под цялата му огромна територия спи един от най-опасните супервулкани на земята.

От години насам Йелоустоун периодично напомнян за себе си. Признаците за предстоящо изригване зачестяват. Поредното доказателство за това са няколкото земетресения в района, които, от своя страна, доведоха до увеличение на мегмените изхвърляния.

Магмените изхвърляния са пряко доказателство, че Йелоустоун ще изригне. Дори това да стане с минималната му мощ, това ще доведе до природна катастрофа не само в САЩ, но и в целия свят. На първо време лавата ще залее и унищожи голяма част от територията на Северна Америка.

Изхвърлените огромни облаци с вулканична пепел ще понижат температурата на Земята с 21 градуса. Видимостта на стотици километри от изригването няма да е по-голяма от 1 метър.

Изригването на Йелоустоун ще доведе до измирането на значителна част от живите същества, обитаващи планетата ни. Катастрофата ще доведе до верижна реакция, която няма да остави незасегнато кътче, независимо на какво разстояние от супервуклана се намира. За да избегнем тоталното унищожение обаче, ние си имаме НАСА.

Космическата агенция НАСА отдавна се опитва да измисли начин да спаси хората от почти тотално заличаване от Земята. Днес планът за действие е готов, но е доста нетрадиционен. Целта на учените не е да ограничат щетите от изриването, а да го стопират. Това ще стане, като охладят недрата на супервулкана с 35 градуса.

За да постигнат смелия си план, учените трябва да направят сондаж от около 10 километра в Йелоустоунската калдера. В отвора под налягане ще се вкара вода, която да поглъща топлината. Тя ще се превръща във водна пара и ще излиза навън. И още нещо – ако на мястото се изгради геотермална електростанция, парата може да произвежда и ток. Първоначалните данни сочат, че ако това се случи, този процес може да осигури електричество на цялата област в продължение на 10 000 години. Тя ще е екологично произведена, без замърсяване на природата.

Проектът ще коства на НАСА 3.5 милиарда долара. Сумата обаче няма значение, щом това може да спаси живота на милиарди.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Йелоустоун е на прага на изригване

21-годишен падна в горещите извори на Йелоустоун и оцеля

НАСА с план за 3,5 милиарда долара как да не изригне супервулканът Йелоустоун

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.