Според науката креативните хора са по-склонни да убиват други човешки същества в сънищата си

Заради своята дълбока и сложна същност човешките сънища са изключително трудни за изучаване. Въпреки предизвикателствата обаче, психолозите винаги са били и все още са привлечени към загадъчността на сънищата ни.

Проучване от 2018 година, публикувано в списание „Dreaming” и ръководено от Джонас Матес от Института по експериментална психология в Университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф ни дава нова представа за особено тревожната, но и често срещана страна на сънищата – насилствените кошмари.

Екипът на Матес изследва колко често хората сънуват кошмари, в които извършват насилствени действия срещу някого и проучват възможните мотиви зад тези действия в самите сънища. Учените се опитват да преценят дали хората с определени личностни характеристики са по-склонни да сънуват такива кошмари.

В изследването участват две групи хора – едната група се състои от 39 души, а другата от 60 души, които често сънуват кошмари (конкретно кошмари, а не просто неприятни сънища, които са по-често явление при почти всички хора). Участниците са помолени да описват кошмарите си подробно в дневник в продължение на 28 дни. При първата група хората са оценявани за агресия (тоест дали агресивността у тях ги провокира да сънуват насилствени сънища), а при втората група хората са оценявани за агресия, невротизъм и креативност.

Резултатите показват, че личностите, които сме самите ние в сънищата ни, са изненадващо порочни – между 18% и 28% от всички сънища, описани от хората от първата група, включвали агресия, насочена срещу друг човек.

„Повечето от агресивните действия в тези кошмари са били умишлени, а убийството е най-често срещания елемент в тях“ – пишат учените, провеждащи експеримента. Но преди да нарочим всички жители на Дюселдорф за психопати, трябва да вземем под внимание, че повечето от насилствените актове, упражнение от тях в сънищата им, са били при самозащита.

Анализът на изследванията показва, че хората, които редовно сънуват кошмари, в които проявяват агресия към друго човешко същество, са изпитвали насилие в реалния живот. Матес и колегите му обаче са изненадани да открият, че подобни кошмари са изключително срещано явление и при по-креативните личности.

Докато спим умът ни преживява моменти или емоции, които обикновено се опитваме да потиснем през деня. Именно поради тази причина Матес и екипът му смятат, че хората, които имат тежко минало, страдат от критики или са отхвърлени от някого, имат нужда да се „борят“ с повече „вътрешни демони“, които убиват в сънищата си.

„Хората, които сънуват кошмари и които са по-креативни, се отнасят и по по-креативен начин към агресора в съня си. Вместо да избягат, те се борят с него или вероятно го нападат, защото искат да спасят или защитят друг участник в съня“ – казва Матес.

Учените споделят, че са необходими още много изследвания и експерименти, преди това да бъде потвърдено със сигурност. И все пак резултатите им представляват изключително интересна тема за размисъл.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Как родителите намаляват интелигентността на децата 

10 странни, но сигурни признака, че сте интелигентен човек

11 характеристики на интелигентните хора

Ще се сблъскате с тези трудности само ако сте наистина интелигентни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.