Спътници разкриват загадката на Бермудския триъгълник

бермудски триъгълник

Съвременните сателитни изображения предлагат възможни решения за някои от най-известните световни загадки, като тази на Бермудския триъгълник например.

Една от теориите, които се опитват да обяснят загадъчните изчезвания на кораби и самолети в района, е, че те сапричинени от гигантски единични вълни, които се появяват внезапно като гръм от ясно небе.

Проблемът е, че доскоро, въпреки многобройните свидетелства и разкази от моряшкия фолклор, това явление не беше доказано по научен начин. За целта през 2004 г. Европейската космическа агенция използва два от своите сателити – ERS-1 и ERS-2, да сканират обширни площи в океана. За учудване на учените се оказва, че опасното явление е много по-разпространено, отколкото те са предполагали.

Двата спътника правят около 30 000 снимки с висока резолюция и в резултат само за три седмици са открити 10 такива вълни с големина над 25 м – колкото десететажна сграда.

По ирония на съдбата точно когато се провежда изследването, два туристически лайнера са ударени от чудовщни вълни – “Бремен” и “Каледонска звезда”. Но макар и с изпочупени прозорци, все пак те се разминават с катастрофата.

По-нови изследвания на климата сочат, че в Бермудския триъгълник, където за малко повече от 100 години са изчезнали безследно над 200 плавателни съдовеи самолети, има идеални условия за появата на подобни вълни. Данни от метеорологични спътници показват шестоъгълни образувания в атмосферата над опасната зона.

Според учените това са места, в които на сравнително ограничен периметър се срещат въздушни маси с много голяма разлика в температурата, които могат да предизвикат въпросните шокови гигантски вълни в океана.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.