Стереотипи на обществото, от които си струва да се избавите

1

Има фрази в живота ни, които сме чували в детството си и автоматично ги използваме и към децата си, в семейството. Така възникват определени стереотипи, които се предават от поколение на поколение, и от които не е толкова просто да се отървем. Но си струва това да се направи заради промени в бъдещето. И така:

1. „Не пий студена вода, ще те заболи гърлото“

Гърлото боли не е от студената вода, и от неизказани емоции / мисли. Ако не се запушва устата на човека, когато той говори, крещи, вика, и не се обвинява за неговите думи, емоции и начините му за изразяване, гърлото няма да го боли.

2. „Не си играй с храната“

Децата въобще не знаят да си играят. Те просто опознават света и физичните свойства на предметите, включително и храната.

3. „Не гледай толкова отблизо – ще си развалиш очите“

Какво значи развалиш?!

Зрението се влошава (късогледство), когато се сформират неприятни асоциации за бъдещето.

Например, когато възрастният казва грубо: „Ще пораснеш – ще разбереш“, „ще пораснеш – ще разбереш колко труден е живота, как трудно се печелят пари и т.н.“ Късогледство се получава, когато човек отказва да вижда детайли, заради наложени ограничения.

Децата много обичат всичко да разглеждат, всичко да пипат, включително и на улицата, а възрастните ги дърпат. Родителите всячески дърпат децата по всевъзможни начини от техния микросвят в скучния свят на възрастните.

4. „Стига си се държал като дете /глезил /“

И защо така? Кога да се държи като дете, ако не в детството си? Ако едно дете не се държи като такова в детството си, после желанието да „бъде клоун“ винаги ще се проявява като възрастен в най-странни форми и образи на фона на общата сериозност на човека. А освен това ще се придружава и от вътрешна неудовлетвореност.

5. „Какво говориш! Как не те е срам?!“

Изключително неправилно е да се вменява на човек срам и вина, и особено на децата. Възрастният така отхвърля своята отговорност за себе си, за своето състояние, своето ниво на съзнание, своя метод за възпитание на детето. И после детето ще живее с този чужд товар, ще боледува, ще е нещастно, озлобено на света, ще прави пакости.

Morkadis

6. „Спри да ревеш! Успокой се!“

Това е все едно да кажеш: „Спри да пречистваш душата си, остави вътрешната си болка в себе си и живей с нея, преструвай се, че не те боли, мами себе си“. Неизплаканата болка винаги ще се натрупва и ще прави човека все по-злобен.

7. „Ще паднеш, ще се удариш и ще те боли“

Ако така се говори на човек (особено на дете), така и ще бъде. Тези думи не са предупреждение, а факти, които програмират съзнанието му за точно такъв резултат.

Вместо такива фрази е необходимо да му се помогне да опита нещо, което все още не е опитвал, да му се подаде ръка, да се подкрепи, да му се внуши доверие в неговите способности и възможности.

инфо: drugitenovini.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.