Стивън Хокинг представи нова гласова технология

стивънПроф. Стивън Хокинг представи нова платформа за комуникация, наричайки я “животопроменяща”, пише The Telegraph.

По време на събитието в Лондон той заяви, че границите на възможното се разширяват и допълни, че без новата платформа не би бил в състояние да го каже.

“Медицината не може да ме излекува, така че се осланям на технологията да ми помага да общувам и да живея”, посочи Хокинг. По думите му разработката на новата система има потенциала да подобри живота на хора с увреждания по целия свят.


В средата на 90-те години технологичният гигант Intel предлага на проф. Хокинг помощта си за разработването на използваните от него компютър и гласов синтезатор. Преди няколко години известният учен се обръща към компанията за модернизация на устройството. От Intel казват, че са работили върху новата система през последните три години. Ученият може да избира различни букви и предположения за думи чрез движение на един от лицевите си мускули, което системата засича с инфрачервен сензор. За да увеличи скоростта, с която Хокинг може да говори, Intel се обръща към британските разработчици на софтуера SwiftKey. С технологията им за предсказване на думи е достатъчно професорът да напише най-много пет от буквите на думите, които иска да използва.

По време на официалното представяне специалистът от Intel Пит Денмън изрази възхищението си от проф. Хокинг, който е предоставил на екипа “безпрецедентен достъп” до живота си, позволявайки на инженерите да гледат часове наред видеозаписи от работата му, да пътуват с него и да го придружават, докато си почива.

Компанията SwiftKey от своя страна е произвела индивидуален езиков модел, анализирайки лекции, книги и непубликувани докумети. Моделът ще продължи да се адаптира към стила на Хокинг по време на работата му с платформата. Intel заяви, че ще направи изходния код на системата свободен за използване.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

СТИВЪН ХОКИНГ: ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ МОЖЕ ДА Е ПОСЛЕДНОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.