Ореол от тъмна материя прави Земята по-тежка, отколкото предполагаме

земятаЗемята е по-тежка, отколкото предполагахме, вероятно заради ореол от тъмна материя. Това показа анализ на орбитите на GPS спътници, съобщи сп. „Ню сайънтист“.

Тъмната материя съставлява около 80 процента от Вселената, но за нея е известно малко, включително и как е разпределена в Слънчевата система. През 2009 г. учени от университета Принстън допуснаха, че с притеглянето й от земната гравитация могат да бъдат обяснени неочаквани промени в скоростта на космически апарати, прелитащи край планетата ни.

Бен Харис от Тексаския университет в Арлинигтън използва за изследването си спътници на орбита около Земята, за да провери тази теория.


Орбитата на GPS спътниците е добре известна. Анализирайки данни за девет месеца за космическите апарати от американската система GPS, руската ГЛОНАС и европейската Галилео, той изчисли как всеки от тях „чувства“ земната маса.

Резултатите му показват средна стойност от 0,005 до 0,008 процента по-голяма от земната маса, утвърдена от Международния астрономически съюз. Това може да бъде обяснено с диск около екватора с размери 191 км на 70 000 км.

Бен Харис обаче не е анализирал смущенията в орбитите на спътниците, дължащи се на относителността и на привличането от страна на Слънцето и Луната. Освен това предварителните данни от сондата на НАСА „Джуно“ показват, че нейната скорост край Земята не се е различавала от очакванията.

Прочетете още:

Според някои физици Вселената е гигантски мозък

инфо: http://cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.