Странджанската гробница, която уби Людмила Живкова

мишкова нива

Заради многобройните археологически паметници, свързани с религиите на отдавна изчезнали древни народи, Странжда е една от най-мистичните планини в България. В нейните обрасли с буйна растителност гънки са скрити тайни от зората на цивилизацията, а най-голямата от тях несъмнено е свързана с местността Мишкова нива и разположената там гробница на египетската богиня Бастет…

Мишкова нива се намира в района на Малко Търново, на един хвърлей от границата с Турция. На това място са разположени останките от древно тракийско светилище, римска вила и още няколко археологически обекти с култово предназначение.

Близостта с турската граница обаче става причина достъпът до това толкова любопитно място дълги години да бъде строго ограничен. Въпреки всичко, в началото на последното десетилетие от социализма околностите край Мишкова нива привличат вниманието на неколцина висши държавни чиновници, които инициират началото на тайнствени разкопки в подножието на връх Градище.

Легендата…

Всичко започва през 1980 г., когато местен иманяр попада на стара карта с изрисувани върху нея мистериозни символи и йероглифи. В опитите си да намери някой, който да я разчете, иманярят се обръща за помощ към специалисти от БАН, чрез които за необичайния свитък научава и дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, по това време председател в Комитета за изкуство и култура.

Първата дама на българската култура е добре запозната с множеството археологически обекти в този регион и затова проявява силен интерес към картата. За да се разгадаят тайнствените ѝ символи обаче, се стига дотам да се търси помощта на самата Ванга.

В този момент историята придобива мистериозен характер.

След като разглежда документа, пророчицата заявява, че той сочи място до Малко Търново където има гроб на египетска богиня, държаща жезъл от непозната материя. Според нея гробът е дело на високи чернокоси хора, пристигнали от Египет, които били избити веднага, след като заровили тайнствената жена. Това било нужно, за да се запази в неизвестност местонахождението на мястото, в което, освен богинята, е погребана и голяма тайна, разкриваща човешката история 2000 години назад в миналото и още толкова напред в бъдещето.

Ванга описва местоположението с такива подробности, че още през пролетта на 1981 г. е сформирана експедиция, която да открие въпросното място в подножието на връх Градище.

Археолозите наистина се натъкват на голяма кухина, изсечена в скалите. Появява се версията, че това е вход към гробницата на египетската богиня Бастет – жена с котешка глава, покровителка на радостта, плодородието и бременните жени.

Наличието на подобен обект в Странджа те обясняват с предания, според които богинята някога е била тракийска принцеса, озовала се в Египет и придобила свръхестествени способности. Именно по тази причина се появяват и версии, че гробницата е врата към космоса, а мястото е заредено с особена енергия.

В началото всичко около експедицията върви добре, но в нощта на 5 срещу 6 май, след изгрева на луната, изследователите стават свидетели на нещо странно – пред една от стените се появяват две фосфоресциращи човешки фигури. Всички присъстващи са вцепенени от страх, а в последствие отново Ванга обяснява, че фигурите са холографски изображения на хора от друга цивилизация на светлинни години от Земята.

Въпреки необичайните явления, разкопките продължават още няколко месеца, но на 21 юли същата година отново е случва шок – при загадъчни обстоятелства умира Людмила Живкова, покровител и инициатор на експедицията.

Смъртта ѝ става причина за закриване на археологическите проучвания, а входът към гробницата моментално е запечатан с бетон.

Morkadis

Така и не става ясно какво точно са открили изследователите на това място, защо цялата история набързо е засекретена от властите. Този факт, както и поредицата от тайнствени инциденти, случили се с участниците, става причина да се заговори за проклятието на Бастет, което според много хора е и главната причина за мистериозната смърт на дъщерята на Тодор Живков…

Според някои учени обаче легендите са свързани с дългогодишната изолация на околността и факта, че само местни жители са допускани да участват в разкопките, които от своя страна са строго охранявани заради близостта на обекта до турската граница и повишения интерес от страна на чуждите граничари.

В наши дни…

Днес достъпът до Мишкова нива е напълно свободен, а местността е една от най-популярните край Малко Търново. Тя предлага чудесни възможности за разходка сред природата, съчетана с посещение на разнородни археологически обекти.

Разбира се, гробницата на Бастет е едно от култовите места в района, което продължава да привлича не само любители на излетите в гората, но и много от почитателите на мистериите. Тяхното въображение рисува ту котешки глави, ту човешки силуети по скалите над входа, който от своя страна, случайно или не, е запълнен с вода.

Ако сте решили да посетите това място, трябва да знаете обаче, че освен дълбоката тайна на Бастет, тук дебне и още нещо…

Не е рядкост, както се разхождате сред гората, измежду дърветата да забележите смътните очертания на човешки същества. Понякога по едно-две, понякога на групи. Понякога стискащи куфари и чанти в ръцете си, а друг път малки деца.

Това обаче не са мистериозни представители на извънземна цивилизация, а бежанци! Защото местността е предпочитаната от тях точка за пресичане на българо-турската граница, на път за сърцето на Европа…

инфо: webcafe.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

3 коментара
  1. gaboff 6 години ago
    • Анонимен 6 години ago
    • Анонимен 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.