Страх ви е от клоуни? Вижте защо е така

клоун

Клоуните би трябвало да са забавни, да носят радост и веселие. За милиони хора обаче те са ужасяващи. Постоянната им замръзнала усмихваща се маска не събужда нищо друго освен чист ужас.

Дори в списъка с фобии има специално заделено място за страха от клоуни. Състоянието се нарича клорофобия. Без дори да страдат от това състояние, много хора смятат, че клоуните са зловещи.

Замислялите сте някога защо? Логиката подсказва, че клоунът е просто човек, сложил прекалено много грим, глупави дрехи и червена топка вместо нос. Ето и няколко психологични причини за този страх.

1. Рисуваната усмивка

Има нещо неестествено във факта, че клоуните винаги са усмихнати. Ние сме наясно, че усмивката им представлява просто червена боя, но все пак е трудно да се каже, когато постоянно изразява някаква емоция.

Психолозите твърдят, че хората не вярват на клоуните, защото не могат да кажат дали човекът под грима е щастлив, или нещастен. Усмивката ги кара да се чувстват неудобно. Като социални същества ние сме свикнали да четем чуждите емоции, но с клоуните това не се получава и точно и затова те будят недоверие, раздразнение, а много често и страх.

2. Непредвидими и не будят доверие

Част от репертоара на клоуните е да са непредвидими. Ние никога не знаем какво ще направят в следващия момент. Когато сме около тях, постоянно можем да станем обект на шегите им.

В нормалния живот хората процъфтяват, когато се придържат към своето ежедневие. Когато обаче то е нарушено, те започват да изпитват психически стрес и тревожност. Точно и затова взаимодействието с клоуни е плашещо и дразнещо.

3. Масова истерия

Клоуните винаги са били плашещи, но 2016-та година затвърди техния зловещ имидж. Това стана с раждането на феномена клоуна убиец, а светът заговори за клоун истерията.

Все повече данни и доклади се появяват, в които хора, облечени като клоуни, правят странни и обезпокоителни неща в градовете по целия свят. Клоунските атаки зачестиха дотолкова, че бяха определени като терористични атаки. Вниманието на медиите разпространи десетките атаки до степен, в която те се превърнаха в световна масова истерия.

4. Популярната култура

До началото на 70-те години е имало страх от клоуни, но той не е бил разпростанен. След излизането на книгата на Стивън Кинг ТО, а след това и на филма Полтъргайст и екранизациите на То страхът става световен. Много хора асоциират клоуните именно със зловещите същества от тези произведения. Кинг дори бе обявен през 90-те години за най-мразената личност в световната клоунска общност.

Morkadis

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.