Стрес тест без предупреждение побърка България

Загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много българи. Някои хора споделят, че при получаването му се е чул силен стряскащ звук, приличащ на аларма.

При повечето потребители съобщението е било придружено с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои има сигнал от президента.

В някои квартали на София хора панически са излезли от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделят, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов успокои хората, като написа във Фейсбук, че няма опасност.

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме таква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение“, написа Божанов.

Действието, извършено тази вечер, не е координирано с МВР.

„Така не се тества – от името на „президента“. ДАНС задейства ли се вече да провери? И ако да – дано справката/докладът да не са така неграмотни като този за машините“, написа от своя страна депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който е получил на своя телефон – „сигнал от президента“.

От мобилния оператор, чиито абонати са получили сигнала, разпространиха официална позиция. В нея се уточнява, че „по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите, за което ние не бяхме уведомени. Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“.

BG-ALERT е система, която уведомява за опасности чрез телефона. Инж. Николай Николов, бивш дългогодишен директор на пожарната и съветник на министъра на вътрешните работи, каза пред БТВ, че системата ще е готова до края на годината.

„България разполага с Национална програма за намаляване на риска от бедствия. Тя обаче се нуждае от много сериозно финансиране. Най-лесно е хората от МВР да натиснат копчето и да предупредят. Мониторингът на място е най-трудният. Изграждат се такива системи, но няма държава, която да се похвали със 100% изградена система“, обясни преди време инж. Николов.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.