Съветите на космонавтите за съжителството в изолация с други хора

Светът вече не е това, което беше. Над 200 държави по света ограничиха свободното движение на гражданите си в опит да се предотврати разпространението на коронавируса. Изолацията е едно от най-трудни неща в психологически аспект, с което трябва да се справяме днес. И докато някои разполагат с тераси или дворове, на които да излязат, за да вдишат глътка чист въздух, има хора, които просто нямат тази възможност.

А сега си представете, че освен всичко друго сте затворени на тясно пространство с куп непознати хора на стотици хиляди километри от дома.

Знаем, че съжителството със съквартиранти е голямо предизвикателство. Характерите трудно се напасват, всеки има различни желания кога да спи, кога да яде, кога да слуша музика, например. Но в нормално време всеки от нас може да излезе на разходка, да се откъсне по някакъв начин от тази атмосфера. Но не и в този момент, в който излизането без основателна причина от дома е забранено.

Може би хората, които най-добре разбират изолацията, са космонавтите. И в момента на Международната космическа станция има хора. Техните съвети как да се справите с принудителната изолация и близко съжителство с други хора могат да бъдат много полезни в тези тежки за всички ни времена.

НАСА са установили, че има пет важни умения, които помагат за съжителството в мир и разбирателство.

А това са:

Мисъл за другите

Търпението е едно от водещите качества, които са ви необходими, за да живеете спокойно с други хора. Уважението е второто. За да преминете успешно през изпитанията като умора или стрес, болести или тъга, трябва да проявите много търпение и уважение към околните. Разбира се – и те към вас. Следете внимателно състоянията на хората около вас – изморени ли са, разтревожени ли са, здрави ли са. Това ще ви помогне да откриете навреме проблема и с общи усилия да го разрешите. Тези качества се изграждат с годините. Особено полезни са доброволческите активности, при които се налага извършването на не особено приятни задачи и оказване на помощ към другия.

Общуването

След като успеете да уловите проблема в зародиш, следва да говорите за него. Общуването е ключът към всяка връзка, била тя романтична, семейна или приятелска. Задържането на чувствата вътре в себе си само могат да задълбочат конфликтите. И обратно – трябва да бъде изключително сензитивни – да следите както изречените думи, така и невербалните сигнали. По този начин ще си спестите много неприятни конфликтни моменти. Ако все пак се е стигнало до скандал, не се страхувайте да се извините, ако сте сгрешили.

Грижа за себе си

Понякога, улисани в проблемите на другите, забравяме да се вгледаме в себе си – какво е нашето физическо и психическо здраве. В това число попадат добрият сън, поддържането на добро настроение и много други неща. Често ни се струва, че по-лесно разбираме околните, отколкото себе си. Затова си отделете време. Разберете кои са силните и слабите ви черти. В моменти на криза това познание може да бъде изключително полезно. Поучете се от грешките си и се старайте да ги избягвате в бъдеще. Балансирайте времето си между работа и личен живот, поглезете се, починете си.

Лидерство

Във всяка социална група винаги има формален или неформален водач. Той/тя е човекът, който успява да мобилизира околните, да им вдъхне кураж и да ги накара да допринесат за постигането на общата цел. Лидерът е човекът с най-голямо доверие. Той/тя познават в дълбочина характерите на околните, знаят кои са силните и слабите им страни и въз основа на това умее правилно да разпредели задачите. Но и задачата на лидера не е лесна, тъй като всички погледи са вперени в него, всички взимат пример от него.

Morkadis

Сътрудничество

За да има мир и спокойствие в едно „домакинство“, е нужно да се научите да разбирате околните. Работата в екип е основополагаща, когато става дума за постигане на целите. За да изпълните задачите си, трябва целият колектив да е сплотен и да „гледа” в една посока. Запомнете: имате обща цел, затова не се състезавайте с другите. Вие сте в един отбор.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Кои дела и мисли замърсяват вашата енергия

Щастливите мисли ни гарантират дълголетие

42 лесни начина да победите стресa

Отделете само две минути на ден, за да преобърнете късмета си

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.