Съдържаме ли повече бактерии, отколкото човешки клетки?

бактерия

От десетилетия ни учат, че микробите в нашето тяло надвишават по брой собствените ни клетки. Обикновено се смята, че съотношението е 10 към 1. Това изчисление е представено през 1972 г., но в подкрепа на него няма много научни доказателства и въпреки това то поддържа популярността си. През 2014 г. изследовател от Националния здравен институт на САЩ се усъмнил в истинността на това твърдение и сега учени от Израел и Канада са направили нови, по-точни изчисления.

За да определят нова стойност на съотношението, изследователите прегледали наличната литература, свързана с микробните популации, отнесени към „средностатистическия човек“. Той е между 20 и 30-годишен, тежи около 70 килограма и е висок около 170 сантиметра. Изследователите разбрали, че най-голямо преувеличение е имало за дебелото черво. Там наистина има най-много бактерии в човешкия организъм, но преВ крайна сметка нямаме нужда от съотношение, за да осъзнаваме важността на микробиома за човешкото тяло.дишните изследвания цитирали гъстотата на бактерии за грам „мокра маса“ в червото, умножено по обема на целия алиментарен канал.

Но гъстотата на бактериите е значително по-голяма в дебелото черво, отколкото в останалата част на тракта т.е. ако целият алиментарен канал беше толкова гъсто наситен колкото червото, нямаше да сме живи.

Ако погледнем нещата по-философски, би трябвало да се запитаме дали тази „мокра маса“ бактерии въобще е част от тялото, имайки предвид че тя ежедневно променя позицията си.

Крайните изчисления сочат, че на всеки 39 трилиона бактерии се падат по 30 трилиона човешки клетки, което се явява съотношение около 1 към 1.3. Трябва да се спомене, че това все пак е предположение, а не неопровержим факт.

В крайна сметка нямаме нужда от съотношение, за да осъзнаваме важността на микробиома за човешкото тяло.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

МЕТРОТО НА НЮ ЙОРК БЪКА ОТ ОПАСНИ БАКТЕРИИ НА ЧУМА И АНТРАКС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.