Съществувал ли е общ език в древността?

3В пустинния регион Негев в Южен Израел и в югоизточната част на САЩ са открити много еднотипни петроглифи (изображения, издълбани върху скала), което според някои е доказателство, че в древността е съществувал един общ език

Любопитната хипотеза за съществуването на общ език в древността е предложена от археолога д-р Джеймс Харис от частния мормонски университет „Бригама Янга“, който през 1998 година публикува заедно с Дан В. Хоун книгата „Името на Бог: от Синай до югозападната част на САЩ“, в която авторите заявяват, че скалните рисунки от Ла Хунта, Колорадо, имат подобни корени със семитските езици.

Стивън Д. Рикс, професор по древноеврейски език в „Бригама Янга“, пише рецензия за книгата на колегите си, в която заявява, че споменатият от тях древен символ анх („живот в света на боговете“) може да има различни интерпретации, заради което не трябва да се подлага на произволни тълкувания. Той отбелязва също така, че Харис и Хоун пропускат знаците, които не се вписват в теорията им, но признава, че последната все пак може и да съдържа някаква част от истината, заявявайки убедеността си, че между петроглифите от югозападните райони на САЩ и ранните семитски азбуки действително съществува удивително сходство. Той обаче не е уверен, че създателите на американските петроглифи са били носители на древноеврейския език.


Археологът Давида Айзенберг Деген от университета „Бен Гурион“ в израелския град Беер-Шев, проучвала петроглифите в пустинния регион Негев в Южен Израел, отбелязва, че тези знаци все още са твърде слабо изследвани заради военните действия в региона. Това се дължи главно на две причини – до началото на XX век Негев е опасно място, населено с бедуински племена; от друга страна, малкото учени, осмелили се да го посетят, не гледат на рисунки като на нещо, заслужаващо особено внимание.

инфо: chudesa.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.