Тази известна картина има скрито послание, което бе обвито в мистерия до днес

1

Големият художник Винсент ван Гог създава прочутата си картина „Звездна нощ“ през юни 1889 г. или само година преди смъртта си. Произведението е не само едно от най-големите постижения на художника, но се счита и за една от емблематичните картини на западноевропейските творци.

През 2004 г. телескопът „Хъбъл“ откри група облаци от прах, заобикалящи отдалечена звезда и според астрономите, тези снимки приличат невероятно на картината на ван Гог.

Това провокира учените да започнат да изследват по-подробно творчеството на художника и връзката му с реални открития и така установяват повтаряща се тенденция за наличието на турбулентни структури на флуидите в много от картините на Ван Гог. Оказва се, че докато известният холандски художник бил в психиатрия във Франция, той е уловил едно от най-сложните и неуловими понятия в науката – турбуленция.

Във флуидната динамика с термина турбуленция се описва флуидния поток с изразен безпорядък, където се образуват големи водовъртежи, които съставляват по-малки по мащаб структури; тези по-малки вихри на свой ред се подлагат на същия процес, което води до още по-малки водовъртежи. Турбуленцията например причинява образуването на облаци.

Преди повече от сто години, страдащия от психическо разстройство Ван Гог е успял по някакъв начин да възприеме и изобрази едно от най-трудните явления в природата.

Това откритие насърчило учените да изследват творбите на други импресионисти, за да установят дали и те могат да изобразяват турбуленцията по същия начин. Проучването обаче показва, че за разлика от шедьоврите на Ван Гог, картините им не са толкова точни от математическа гледна точка. Дори “Викът” на Едвард Мунк никога не може да се сравни със “Звездна нощ”.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

ИЗВЕСТНИ КАРТИНИ СЪС СКРИТИ ПОСЛАНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.