Топ 10 най-малки държави в света, за които никога не сте знаели, че съществуват

Има повече от 200 държави в света и сме сигурни, че поне веднъж сте чували за всяка една от тях. Но има щати и територии на нашата планета, за които никога не сме знаели, че съществуват. Те заемат изключително малка площ, като някои от тях се обитават само от няколко на брой семейства.

Палау

1

Република Палау е островна държава, която се състои от повече от 300 острова с различни размери. Палау е едно от най-невероятните места на Земята: нейните дъждовни гори са пълни с уникални растения и птици, а териториалните й води са населени от над 130 застрашени вида акули. Най-забележителната гледка в страната е реката с над 2 милиона медузи живеещи в нея. Но не се плашете: с течение на времето, те напълно са загубили способността си да жилят.

Ниуе

2

Ниуе е мъничка островна държава в Океания. Въпреки изумителните гледки, които предлага, туризмът не е популярен или силно застъпен там. Поради тази причина, страната зависи много от чуждестранна помощ, особено от страна на Нова Зеландия. Столицата е малко селце с население, наброяващо по-малко от 600 души. Но пък островът си има собствено летище и истински супермаркет – единствен в целия щат.

Сейнт Китс и Невис

3

Държавата се състои от два острова: Сейнт Китс и Невис. Един от основните източници на доходи е икономическата гражданска програма, която позволява на всеки, който разполага с поне 250,000 долара, за да инвестира в местната захарна индустрия, да се сдобие със статут на гражданин в Сейнт Китс.

Провинция Хът Ривър

4

Провинция Хът Ривър е микронация, намираща се в областта, носеща същото име в Австралия. Основана е от Леонард Касли, който обявил, че неговата ферма е нова и самостоятелна държава. Въпреки, че не е призната от никоя друга страна, тя си има собствена валута, печати и паспорти. В различните части на провинцията туристи могат да видят бюст-паметниците на Негово Царско Височество Принц Леонард I от Хът.

Тувалу

5

Morkadis

Тувалу е една от най-бедните и най-малките държави в света. Икономическата ситуация на малката страна можеше да бъде още по-лоша, в случай, че на Тувалу не й беше даден интернет домейна .tv, който годишно носи милиони долари за държавния бюджет.

Науру

6

Науру се явява най-малката република и най-малката островна държава на нашата планета. Науру няма нито своя столица, нито система за публичен транспорт, като 25 мили от пътищата й се използват от местните, на които се налага да карат личните си превозни средства. Проблеми с околната среда правят републиката доста непопулярна дестинация за туристите. Друг „ рекорд” на страната е броят на хората с наднормено тегло – затлъстяването в Науру е повече от 70% на база общия брой на населението.

Княжество Себорга

7

Тази микронация на територията на Италия е управлявана от Негово Превъзходителство Марчело I. Княжество Себорга е всъщност село, носещо същото име и намиращо се в близост до френската граница. Непризнатата държава има собствена армия, състояща се от трима души: министър на отбраната и двама граничари.

Република Молосия

8

Самопровъзгласилата се Република Молосия е микронация, основана от Кевин Бау, и се намира в Невада, САЩ. Населението се състои от г-н Бау, семейството му, 3 кучета, 1 котка и 1 заек. Молосия си има собствен химн, национална емблема и знаме. Също така, има и смъртно наказание за сериозни престъпления. Издава собствени паспорти и дори си има собствена космическа програма. През май, 2017 година републиката навърши 40 години.

Държавен военен орден на Малта

9

Освен Ватикана, има и друга мъничка страна на територията на Рим, която се нарича Държавният военен орден на Малта. Площта ѝ е 0,012 кв. километра и заема три сгради, две от които се намират в Рим, а третата – на остров Малта. Държавата си има собствена валута, печати, интернет страница, номера на колите и паспорти.

Княжество Сийланд

10

Непризнатата държава Сийланд е морска платформа, намираща се на 6 мили от брега на Великобритания. Сийланд се управлява от самопровъзгласил се Принц Регент, като всеки може да стане граф, барон или дори херцог – ако желаете, можете да си закупите благородническа титла за няколкостотин паунда – директно от сайта на страната.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.