Топ 20 на най-бедните държави в света (част 2)

продължение от част 1

10. Того

1

БВП на глава от населението: $899

Тази малка икономика на юг от Сахара страда от анемичен икономически растеж и зависи предимно от селското стопанство както за бизнеса, така и за прехраната си. Именно там е съсредоточена по-голяма част от работната сила. Кафето, какаото и памукът генерират около 40% от износа, като памукът е най-ценната стока за Того. Страната е сред най-големите производители на фосфат в света. Около половината от населението живее в бедност с $1.25 на ден.

9. Малави

2

БВП на глава от населението: $860

През 2004г около 53% от населението на Малави живее под прага на бедността. През декември 2000г Международният валутен фонд спря паричните помощи за страната поради корупция, след което се оттеглиха и много индивидуални донори. В резултат на това Малави отбеляза 80% спад в бюджета си за развитие.

През 2006г Малави беше одобрена за помощи от програмата HIPC. През 2007г САЩ одобри страната за подкрепа от инициативата Millennium Challenge Corporation. Селското стопанство съставлява 35% от БВП, а индустрията 19%.

8. Сиера Леоне

3

БВП на глава от населението: $849

За икономиката си Сиера Леоне разчита предимно на миньорството, особено на диаманти. Страната е дом на третото най-голямо естествено пристанище в света, където хвърлят котва кораби от цял свят.

Morkadis

Сиера Леоне е сред най-големите производители на диаманти, титан, алуминиева руда и злато в света. Въпреки богатствата на страната, 70% от населението й живее в бедност. Филмът „Кървавият диамант“ е базиран на случващото се в Сиера Леоне.

7. Нигерия

4

БВП на глава от населението: $771

80% от площта на Нигерия е заета от пустинята Сахара. Бедността в страната допълнително се влошава от политическата нестабилност, изключителната уязвимост към икономически шокове и неравенството, което засяга момичета, жени и деца.

През януари 2000г новото правителство на Нигерия наследи сериозни финансови и икономически проблеми, включително буквално изпразнена хазна.

6. Централноафриканска република

5

БВП на глава от населението: $768

Въпреки значителните минерални залежи; резерви от уран, суров петрол, злато, диаманти, дървесина и плодородна земя, Централноафриканската република си остава една от най-бедните страни в света. Диамантите съставляват по-голяма част от износа и отговарят за 40-55% от приходите на страната.

Бедността в страната е намаляла незначително до 62% от населението, но трябва да падне наполовина до 2015г, за да достигне целите поставени в програмата за развитие MDG (Millennium Development Goals).

5. Еритрея

6

БВП на глава от населението: $735

Еритрея се отделя от Етиопия през 1993г, но е силно засегната от италианските колонизатори през 19-ти век. Страната се намира на стратегическо място, откъдето може да се контролира Суецкия канал. Поради тази причина италианците я колонизират само година след отварянето на канала през 1869г, а Британците правят същото през 1941г.

Днес икономиката на Еритрея не се е подобрила особено и е сочила само с 1.2% между 2005 и 2008г.

4. Бурунди

1

БВП на глава от населението: $615

Страна известна с племенните и гражданските си войни. Бурунди никога не се е радвала на мирни времена и в резултат на това е четвъртата най-бедна страна в света. Освен на войните, това се дължи също на географията, слабата правна система, липсата на икономическа свобода, липсата на достъп до образование и епидемиите от ХИВ и СПИН.

Около 80% от населението на Бурунди живее в бедност, а 57% от децата на възраст под 5 години страдат от хронично недохранване. 93% от износа на Бурунди е от продажбата на кафе.

3. Зимбабве

2

БВП на глава от населението: $487

Правителството на Зимбабве пусна най-голямата си банкнота от 100 трилиона долара през януари 2009г. Освен една от най-бедните страни, Зимбабве е също и страната с най-малка продължителност на живота в света – 37 години за мъжете и 34 за жените. Една от причините за голямата смъртност е, че 20.1% от населението е заразено с ХИВ и СПИН.

2. Либерия

3

БВП на глава от населението: $456

Либерия е една от малкото страни в Африка, която не е била колонизирана от Европа. Вместо това страната е основана и колонизирана от освободени американски роби. Тези роби са станали елита на обществото в страната и са издигнали правителство, което много наподобява това на САЩ.

През 1980г президентът на Либерия е свален и в страната следва период на нестабилност и гражданска вона. След убийствата на стотици хиляди души, през 2003г е подписан мир, който води до избори през 2005г. Днес Либерия се възстановява от унищожителните ефекти на войната докато 85% от населението живее с по-малко от $1 на ден.

1. Демократична република Конго

4

БВП на глава от населението: $342

През 2010г бившият Заир става най-бедната страна в света. ДРК е най-многолюдната франкофонска държава в света – населението й е с около 6 милиона повече от това на Франция.

Втората конгоанска война от 1998г опустошава страната. Войната, в която участват поне седем чужди армии, е най-смъртоносният конфликт в света от Втората световна война насам. До 2008г войната е довела до смъртта на 5.4 милиона души.

* В България БВП на глава от населението е $14 200.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

ДЪРЖАВИТЕ, В КОИТО ЖИВОТЪТ НА ЖЕНИТЕ Е НАЙ-ТЕЖЪК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Hristinka Tincheva 9 години ago
  2. fuhur 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.