Третото око – порталът към истинската ни същност и невидимите измерения

Какво представлява то и защо е важно да го пробудим?

Третото око е част от мистериозна езотерична концепция, според която всеки жив организъм (хора и животни) притежава мистично  трето око, което за разлика от другите две, вижда невидимото и се явява портал към истинското ни Аз, както и към другите необозрими измерения.

Третото око се нарича още око на ума или вътрешно око. Според езотеричните вярвания то се намира в основата на шеста чакра – Аджна, и е разположено на мястото на епифизната жлеза. Вътрешното око е с размерите на грахово зърно и е считано за универсален инструмент за свързване с висшите светове от много култури, религии и традиции.

Още в древните аюрведически концепции третото око е неизменна част от осъзнаването и разгръщането на вътрешната сила и мистичните способности на човека. От древен Египет също се срещат артефакти, поставящи третото око и неговите тайнствени способности на особена висота. То е важен инструмент и в индийските традиции. Характерните точки, които индийците поставят на лицата си, са разположени именно на мястото на окото на ума – в центъра на челото, малко по-нагоре от междувеждието. То символизира вътрешното пробуждане и духовното съзряване на хората.

Третото око е сочено като портал към висшето познание и просветление на своя притежател. Свързва се още с развитието на ясновидски способности, телепатия и умението да виждаш чакрите и аурите на хората. С него се свързват и преживяванията извън тялото – осъзнат сън, астрална проекция и други. Всичко това може да стане факт, твърдят вярващите, ако успееш да пробудиш своето трето око.

В индуизма и будизма отварянето на третото око чрез дълбока медитация също се свързва с просветлението отвъд физическото зрение. В даоизма и много традиционни китайски секти пробуждането на окото на съзнанието също е една от главните религиозни цели на всеки практикуващ. Това е неговият път към висшето знание, просветление и достигане на други невидими пространства и светове. Чрез вътрешно съзерцание и фокусиране върху точката на познание (Третото око) китайците се стремят към повишаване на своята вибрация и достигане на честотата на Вселената. В даоизма също се твърди, че вътрешното око е един от главните енергийни центрове в нашето тяло и е основен инструмент за достигане на вътрешното просветление.

Някои християнски секти също обръщат поглед и почитат пробуждането на третото око като начин за по-дълбоко свързване с Бог и силите в пространствата извън земята. Последователите на теософа Елена Блаватска вярват, че третото око всъщност е частично спящата епифизна жлеза, която се намира между двете полукълба на мозъка. Пробуждането ѝ осигурява на нейните носители възможност за регулация на важни процеси във и извън тялото, както и достигане на мистично знание и просветление.

От чисто биологична гледна точка можем да кажем, че епифизната жлеза (която се сочи като приемник на вътрешното око) е отговорна за множество и най-разнообразни процеси вътре в нашето тяло. Тя отговаря за синтеза на мелатонин в организма, а той от своя страна за правилното протичане на редица процеси. Един от които – да се адаптираме към настъпващите промени във външния свят. От тази гледна точка – един от начините чисто физически да активизираме епифизата е излагането на слънце.

Защо е важно да пробудим третото си око

Във физически и метафизичен план езотериците вярват, че пробуждането му е от изключителна важност. Причината – това ще ни помогне да разделим духа от тялото, да преживяваме осъзнати сънища, астрални проекции и да преминаваме от едно измерение в друго. Освен това пробуждането на вътрешното око ще ни дари с яснота, концентрация, проницателност, блаженство, интуиция и решителност.

Как да пробудим третото си око

Според много вярвания това може да се случи с дълбока, ежедневна медитация в точката на третото око. Но има и други чисто битови съвети, които можем да добавим към своята практика.

Декалцификация

Morkadis

Погледнато от физическа гледна точка натрупването на флуорид и калций в организма (говорим за твърде високи нива) може да доведе до калцификация на епифизата, което от своя страна да я направи мудна и трудна за отваряне. Причина за калцификацията (която може да се случи и в други части на тялото) може да бъде също натрупването на токсини, хормони, захари и подсладители и други. Затова съветът тук е да внимаваме с какво се храним и да избягваме колкото се може повече замърсителите, които могат да окажат вредно влияние на организма ни. И още нещо – използвайте паста за зъби без съдържание на флуорид, както и вода без или с ниско съдържание на елемента.

Детоксикация

Според вярванията има доста храни и хранителни добавки, които детоксикират и действат положително в процеса на пробуждане на третото око. Сред тях попадат: сурово какао, годжи бери, чесън, лимони, диня, банани, мед, кокосово масло, конопени семена, кориандър, водорасли, мед, хлорела, спирулина, суров ябълков оцет, женшен, витамин D3 и други. На енергийно ниво можем да медитираме върху шестата чакра и да работим за ефирното пробуждане на окото на ума и неговата детоксикация.

Етерични масла

Употребата на етерични масла по време на нашата практика също може да активизира и стимулира пробуждането на третото око. Най-подходящи за целта са маслата от лавандула, сандалово дърво, тамян, магданоз и бор.

Слънце

Както споменахме по-горе Слънцето е мощно средство за правилното и активно функциониране на епифизата. Най-препоръчително е да гледаме Слънцето по няколко минути при изгрев и няколко минути при залез. Но дори да нямата възможност за това, отделяйте време през ежедневието си да се порадвате и погледате Слънцето.

Медитация

Медитацията в конкретната точка между веждите активира епифизата чрез намерението, което влагаме в нея. Можем да визуализираме как декалцифицираме и детоксикираме нашето вътрешно око, как изчистваме енергийно мистичния си портал към другите измерения и го отваряме за нови, непознати изживявания и опитности.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

10 начина как да контролираме емоциите си

Знаците, които показват, че не изпълнявате духовната си мисия

Третото око – Най-пазената тайна в човешката история

Умът ви може да е ваш приятел, но и враг: Разрушете бариерите, които сами поставяте пред себе си

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.