Трикове, които ще ви помогнат да запаметявате всичко в пъти по-лесно

жена памет

Учим през целия си живот, но постоянно забравяме новата информация. Защо това е така, пита BrightSide?

Немският психолог Херман Ебингхаус e разработил универсална формула, с помощта на която можем да запомним всичко много по-лесно. И колкото и да не ви се вярва, тя действително работи.

Мозъкът постоянно избягва безполезната информация, за да ни предпази от претоварване. Ето защо всичко ново, което научите, отива директно в краткосрочната, а не е в дългосрочната памет. Ако не повтаряте нещо или не го използвате, то вие ще го забравите изключително бързо.

Факт: след учене ние помним 100 процента от информацията. 1 час по-късно – едва 44 процента.

Как да запомните тогава всичко, което желаете? Използвайте техниката за периодично повторение:

За бързо запаметяване:

1-во повторение – непосредствено след ученето.
2-ро – след 15-20 мин.
3-то – след 6-8 мин.
4-то – след 24 часа.

За трайно запаметяване:

1-во повторение – непосредствено след ученето.
2-ро – след 20-30 мин.
3-то – след 1 ден.
4-то – след 2-3 седмици.
5-то – след 2-3 месеца.

Когато искате да запомните дадена информация за по-дълго време, е нужно да я „поставите“ в дългосрочната памет. В подобни ситуации принудителното запомняне не е особено полезно, тъй като мозъкът не може да разбере бързо информацията и да образува силни връзки.

Ако искате да запомните нещо трайно, то трябва да удължите периода на запаметяване. Той трябва да продължи няколко дни или дори седмици.

12 допълнителни съвета за запомняне

– Постарайте се да вникнете повече в това, което учите. Нещата, които разбирате, се запомнят 9 пъти по-бързо.

– Отсейте най-важната информация. Правилните приоритети са ключови.

Morkadis

– Нещата, които са в началото и в края, се запомнят най-добре (ефект на серийната позиция).

– Превключете вниманието си от една тема на друга. Не забравяйте, че сходните спомени се смесват (теория на интерференциите) и се превръщат в „бъркотия“.

– Учете противоположните неща. Например, ако учите чужд език, запомнете как е ден и нощ. Противоположностите са по-лесни за запомняне.

– Създайте свой собствен „мисловен дворец“. Т.е. свържете дадени неща с определено място. Така например ако сте в стаята си, опитайте да свържете това, което учите, с нещо от интериора. Повторете го няколко пъти. След това опитайте да си припомните как изглежда стаята в паметта си и повторете нещата, които научихте по този начин.

– Използвайте „думи-гвоздеи“. Смисълът на техниката е да „приковете“ едно научено нещо към друго. Така, когато си мислите за гвоздеите, автоматично си припомняте останалото (асоциации).

– Свържете нови думи с тези, които вече знаете. Ако учите език, можете да запомните нещо ново на базата на това, което вече знаете.

– Измисляйте истории. Ако трябва да запомните голяма част от информацията в определен ред, опитайте се да я включите в история. Важно е отделните части да са свързани помежду си с някакъв сюжет.

– Използвайте диктофон. Запишете информацията, която учите, и слушайте записа няколко пъти. Този метод работи най-добре при хората, които запаметяват по-добре слушайки.

– Визуализирайте. Използвайте езика на тялото, когато учите. Това ще ви помогне да задействате мускулната си памет.

– Изберете само най-добрите материали. Не използвайте остарели книги и методи за учене. Не губете време за нещо, което може да се окаже грешно.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

45-минутна дрямка увеличава неколкократно паметта

Паметта и вниманието работят най-добре в определени сезони

Направете теста с логото на Apple и вижте защо всекидневната ни памет е толкова слаба

Вечният въпрос жените или мъжете имат по-дълга памет вече има отговор

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.