Три планети недалеч от Земята може би са обитаеми

земя

Астрономи съобщиха за откриването на три потенциално обитаеми планети, разположени само на 40 светлинни години от Земята в съзвездие Водолей.

Става дума за звездната система TRAPPIST-1, в центъра на която е разположено неголямо студено червено джудже, чиято маса около 10 пъти отстъпва на слънчевата, а силата му на светене е около две хиляди пъти по-малка от тази на Слънцето.

Откритието е извършено с телескопа TRAPPIST в чилийската обсерватория Ла Сила на Европейската южна обсерватория.

И трите планети се въртят около червенето джудже по кратки орбити. Те са съпоставими със Земята както по маса, така и по диаметър, затова ги наричат земеподобни.

Планетите се намират много близо до своето светило – 20 и 100 пъти по-близо, отколкото е Земята до Слънцето. Първата планета извършва пълно завъртане около червеното джудже за два непълни дни, втората – за три дни, а третата – за 18 дни, съобщава РИА Новости.

Макар че екзопланетите са разположени близо до своята звезда, температурите на тяхната повърхност са сравнително ниски – от 11 до 120 градуса за първата планета, около минус 30 – плюс 68 градуса за втората и от минус 73 до плюс 7 градуса за третата.

Всичко това говори, че екзопланетите, изглежда, се намират в така наречената обитаема зона – област около звезда, в която водата може да се намира в течно състояние. Тоест при определени условия на тяхната повърхност може да има всички условия за зараждането на живот.

Но учените подозират, че първите две планети се въртят около TRAPPIST-1 по такъв начин, че едната им част винаги гледа към звездата, а другата винаги се намира в сянка. Това понижава вероятността на повърхността им да има живот.

Астрономите очакват да получат по-подробна информация, когато бъде изстрелян орбиталният телескоп „Джеймс Уеб“. Очаква се това да стане през 2018 година.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.