Три правила за ефективни похвали и въздействащи комплименти

разговор 1

Всички ние сме изправени пред ситуации, в които е важно да подкрепим любим човек, приятел или колега. Да кажете няколко думи, след което партньорът ви ще се почувства подкрепен, обгрижен или просто ще му се подобри настроението – това е умение, което си струва да притежавате и да развивате целенасочено. Съгласете се, че и на вас самите ви се иска да сте обект на подобно отношение.

Нека видим как може да направите така, че похвалата ви да е правилна, т.е. целенасочена, с предвидим положителен резултат. “Добрата похвала” – това е грамотна обратна връзка за това, че след вашите думи се появява и съответната реакция: хубава емоция, усмивка, приемане, гордост, радост или вдъхновение. “Неуспешната похвала” води до това, че човек реагира на думите ви не така, както сте очаквали и демонстрира не тази емоция, която сте искали да постигнете, казвайки определени изречения. Това на практика означава, че сте казали нещо твърде прекалено или не сте отчели всички нюанси, или сте били неискрени и това е проличало.

Задачата на който и да е комплимент или похвала е да повдигне настроението, да предизвика положителни емоциите, добро самочувствие, увереност и вдъхновение. И как да постигнем всичко това? Има три прости правила, които безотказно работят.

1) Като начало намерете в човека, който в действителност ви харесва, какво той наистина прави добре и тогава отпада опасността да бъдете неискрени. Говорете за нещата, които той наистина умее да прави добре, а не коментирайте личността му, защото подобни оценки не се възприемат еднозначно. Например, ако кажете “Вие сте скромен човек”, някои ще възприемат това като съвсем естествено, защото интелигентният човек е скромен, но ще има и такива, които ще се обидят, защото под скромен човек ще разберат такъв, на когото са му ограничени възможностите. Можете да кажете “Ти говориш и действаш правилно, знаеш как да се задържите в границите на общоприетото”. В тази фраза вие се фокусирате върху поведението и способностите на човека, без да коментирате неговите индивидуалните личностни характеристики и без да му слагате етикет.

2) За да стане похвалата ви ефективна, включете в нея оценъчен компонент, включително предложения и препоръки, например: “Наистина ми хареса начина, по който си направил проекта …” и ще бъде още по-ефективно, ако добавите: “Знам, че ти имаш големи възможности”. Избягвайте фрази като: “От моя гледна точка”, “Чуй ме” т.е. думи, които са директни и като интонация, и като смисъл. Много е важно преди всичко да отправите похвала, а след това да направите предложение.

3) Третото правило е да озвучите това, което ви е харесало, с фрази като “Бях доволен да разбера”, “Това много ме зарадва”, Чух за вашата проява и се вдъхнових да направя…” „Радвам се за вас…”

Да предположим, че за похвала сме избрали целенасочеността и организираността на даден човек. Можете да му кажете: “Как се подготвяте така? Вие сте постоянно ангажиран, успявате във всичко и резултатите от вашата работа са наистина впечатляващи”. Или: “Като ви гледам какво правите, се вдъхновявам и си мисля, че и аз трябва да започна да работя върху себе си като тренирам няколко пъти в седмицата”.

Нека вашите похвали и комплименти бъдат подкрепящи и мотивиращи! Всичките тези малки стъпки, които изброихме, ще повлияят успешно вашето общуване. Опитайте, усилието да ги прилагате си струва. И със сигурност няма да съжалявате. Но помнете – винаги бъдете искрени, когато изричате похвала или комплимент. По-добре е да не казвате нищо, отколкото думите ви да звучат като голо ласкателство.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Ако нуждата от одобрение ви измъчва, прочетете това

Пет доказани начина да се харесате с езика на тялото

Facebook профилът – рецепта за самоувереност

Как да се харесаме на околните

Онлайн срещите са променили структурата на обществото

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.