Facebook профилът – рецепта за самоувереност

фейсбук

Дори да не живеете най-добрия период от живота си, е възможно да създадете огромна илюзия във Facebook. По този начин дори само един поглед върху идеализираната версия на личността ви може да ви даде солидна доза самоувереност, показват резултатите от ново изследване, цитирано от Live Science.

Учени от Университета на Уисконсин в Медисън провели проучване, при които измерват самоувереността и самоуважението на потребителите, след като са разгледали собствените си Facebook профили. За целта учените използвали тест за имплицитни асоциации, при които участниците трябва да асоциират положителни или отрицателни прилагателни с егоцентрични думички като „аз“, „мой“, „мен“ и „аз самият“.

„Ако имате високо мнение за себе си, тогава може много бързо да асоциирате думите, свързани с вас с позитивна оценка, но ще ви бъде трудно да асоциирате думите, свързани с вас с негативните прилагателни“, обяснява Каталина Тома, една от организаторките на проучването. „Ако пък имате ниско самоуважение, за вас важи обратното“.

Тома и нейните колеги установили, че участниците получили сериозен скок в самоуважението дори когато гледали собствения си профил в социалната мрежа за някакви си 5 минути.

Разбира се, нищо не може да се абсолютизира, така че тези позитивни усещания имат и отрицателна страна. Така в същото време обаче тови повишение на индивидуализма очевидно попречило на участниците да се представят добре на последвала математическа задача.

В сравнение с друга група, която не гледала Facebook профилите си, тези които го били направили и били самоуверени отговорили на по-малко въпроси в математическия тест.

„Доброто представяне в задача може да повиши чувството за себестойност. Ако обаче вече се чувствате добре, защото сте се насладили на профила си, тогава не изпитвате психологическа нужда да увеличавате усещането за себестойност като се представите добре“, коментира Тома.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.