Уникален кадър от космоса на африканска диамантена мина

2

Диамантена мина в Ботсвана. Снимка: Сергей Рязанский. Източник: megavselena.bg

Какво знам за диамантите“, пита Търкиш в прочутия филм на Гай Ричи „Гепи“ („Snatch“) и сам си отговаря: „Не идват ли от Антверпен?“ Донякъде е прав: белгийският град е световен център за обработка и търговия на диаманти.

Горната снимка е направена от руския космонавт Сергей Рязенский, който в момента е на Международната космическа станция. В свободното си време той е заснел уникалния кадър, който показва откъде наистина идват диамантите.

На снимката се вижда диамантената мина Jwaneng в южната част на Ботсвана. Мината е отворена през 1982 и се счита за най-богатата в света. Годишно концернът Дебсвана (Debswana) – смесено предприятие между производителя на диаманти De Beers и държавата Ботсвана – добива между 12 и 15 милиона карата от скъпоценните камъни или около 2400 до 3000 килограма.

На повърхността мината е с размер около 2 км в диаметър. На снимката се вижда колко дълбоко се копае. Скъпоценните камъни са заключени във вулканичните скали. Дупката, заснета от Рязанский ще достигне 675 м дълбочина.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.