Учените създадоха Ксеноботите – първите живи роботи!

Екип от изследователи твърдят, че са успели да създадат нещо, което те наричат първите живи роботи.

Ксеноботите – обясняват те – могат да се движат, да местят предмети и дори да се самолекуват, ако бъдат порязани.

Екипът се надява един ден тези биологични машини да могат да се използват за почистване на микропластики в океана или дори за доставяне на лекарства вътре в човешкото тяло, съобщава The Guardian.

За да изградят роботите, екипът е използвал живи клетки от жабешки ембриони, които е сглобил и превърнал в примитивни същества.

Това са нови живи машини, казва в изявление един от лидерите на научното изследване, Джошуа Бонгард, експерт по роботика в Университета в Върмонт. Те не са нито традиционен робот, нито известен вид животни. Това е нов клас продукт: жив и програмируем организъм.

Тези роботи, които са с дължина един милиметър, били проектирани от суперкомпютър, работещ с еволюционен алгоритъм, който използвал симулация, за да тества хиляди 3D дизайни за рудиментарни форми на живот.

След това учените изградили няколко от дизайните, които можели да се движат или да изпълнят прости задачи (в симулацията) с помощта на пинцети и инструменти за каутеризация.

Малките роботи разполагали със седем до десет дни “живот” благодарение на живите сърдечни мускулни клетки, които можели да се свиват и разширяват сами.

А те били трудолюбиви малки създания. Според тестове, описани от проучване публикувано от Бюлетинът на Националната академия на науките, някои от тях успели да изтласкат малки пелети до центъра на чинии с вода, а други успели да разнасят предмети наоколо.

Биологичните роботи имат предимство пред много по-големите си братя от метал или пластмаса – те не оставят следа след себе си.

Ксеноботите са напълно биоразградими, казва Бонгард в изявлението.- Когато свършат работата си след седем дни, те просто се превръщат в мъртви кожни клетки.

Те са много малки, но крайната ни цел е да ги накараме да достигнат подходящи размери, казва пред The Guardian Майкъл Левин, един от авторите на проучването и директор на Изследователския център Алън в университета Туфтс.

Те могат да бъдат изградени с други клетки, включително кръвоносни съдове или нервни клетки, за да придобият познавателни способности – но това няма да се случи скоро.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Напреднал изкуствен интелект ще управлява света по-добре, отколкото хората някога сме могли

Никола Тесла изобретил роботи-убийци

Проф. Лъчезар Филипов: Извънземните са два вида – дружелюбни и биороботи с изкуствен интелект

Google взе мерки, ако изкуствен интелект заплаши човечеството

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.