Учени: Галактиката Андромеда е погълнала „посестримата“ на Млечния път

галактика

Андромеда – нашият най-близък галактически съсед, крие тъмно минало. Американски учени са установили, че въпросната „злокобна“ формация е проявила канибализъм и преди около два милиарда години е погълнала „посестримата“ на нашата галактика Млечен път, пишат в. „Дейли експрес“ и сайтът Енгаджет, позовавайки се на публикация в сп. „Nature Astronomy“.

За учените не е тайна, че „едри“ галактики като Андромеда са склонни да „похапват“ околни галактики с по-скромни размери. Именно на този космически канибализъм масивната галактика дължи халото си от звезди. За специалистите обаче е било трудно да установят колко „жертви“ е погълнала Андромеда с течение на времето, нито колко неутолим е бил гладът й.

Сега, използвайки компютърни модели, учени от университета на Мичиган са установили, че съществена част от външното хало в действителност е съставено от една галактика, безмилостно погълната от Андромеда.

„Астрономите отдавна изучават Местната група – група от над 50 галактики, сред които Андромеда и Млечния път. За нас беше шокиращо да открием, че нашата галактика е имала посестрима“, казва Ерик Бел от изследователския екип.

Погълнатата галактика, наречена M32p, е била със солидни размери, отстъпвайки по големина единствено на Андромеда и Млечния път.

Откритието разрешава още една загадка: за произхода на сателитната галактика на Андромеда, известна като M32. Според учените „странната“ спътница в действителност е останка от погълнатата галактика.

Бел допълва шеговито, че изследването дава не само сериозна научна информация, но и показва колко „подла“ е Андромеда. И макар на този етап да няма вероятност огромният ни ненаситен съсед да погълне нашата галактика Млечен път, според учените това все някога ще се случи.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Гравитационни аномалии потвърждават наближаването на мистериозна планета в Слънчевата система

В нашата галактика може да има 500 000 обитаеми планети

Уран и Нептун дошли в Слънчевата система от друга галактика

Дузина черни дупки вероятно лежат в центъра на нашата галактика

Учен: Високоразвитите цивилизации са напуснали Слънчевата система

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.