Учени произведоха за първи път пропан от генномодифицирана бактерия

газГаз, с който могат да се зареждат автомобилите и да се отопляват домовете, беше произведен за първи път с използването на възобновяем процес, пише The Guardian. Пропанът, който е част от втечнения газ пропан-бутан (LPG), досега се е добивал само от фосилни горива.

Научен екип от Лондонския кралски колеж успешно демонстрира, че може да направи пропан от глюкоза с помощта на генетично модифицирана версия на бактерията Ешерихия коли. “Сега можем да произвеждаме химически идентичен продукт, който до момента беше извличан само от фосилните горива”, посочва ръководителят на изследването Патрик Джоунс. “Би трябвало да има същите качества като нормалния пропан”.


Около 160 хиляди автомобила във Великобритания се движат с пропан-бутан, като някои от тях са с бензинови или дизелови двигатели, променени от собствениците им, за да спестят средства. Пропан-бутанът има предимства по отношение на опазването на околната среда, тъй като вредните му емисии са с 20 процента по-ниски от тези на безоловния бензин.

Изследователите са произвели съвсем малки количества пропан, но това е доказателство, че газът може да се добива и от нови, възобновяеми източници. “Технологията не би могла да се използва от индустрията днес, но е важна и показателна”, казва Джоунс и добавя, че екипът му трябва да утрои количеството на добив на пропан, за да привлече интереса на инвеститорите.

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.