Учени с изумителна находка на дъното на Черно море до България СНИМКИ

Снимка: blitz.bg

Случайното откритие е много важно, защото с негова помощ експертите могат да научат много интересна информация за миналото

Близо до българските териториални води, на самото дъно на Черно море, експертите случайно са открили огромен брой потънали кораби, които са на възраст до 2500 години, съобщава My Modern Met.

Изследователите проучвали историческите нива на водата директно в Черно море. По време на проучванията си те случайно откриват истинско „гробище“ от кораби. Общо са открити останки от около 60 съда от различни епохи – римска, османска и византийска.

Снимка: blitz.bg

Трябва да се отбележи, че даденото откритие е направено преди няколко години от служители на Центъра за морска археология към Университета в Саутхемптън, Англия. По това време активно се работи по проекта Black Sea MAP.

Случайната находка е много важна, защото с нейна помощ експертите могат да научат много интересна информация за миналото.

Британските археолози започват да си сътрудничат с Българския археологически институт, както и с Българския център за подводна археология, за да продължат изследванията си по българското крайбрежие.

Експертите са използвали специални превозни средства, които могат да се управляват дистанционно, за да заснемат не само изображения, но и да симулират 3D фотограметрия и различни видеоклипове.

Снимка: blitz.bg

Екипът успява да изследва множество останки, по които ясно се виждат носове, мачти и гравирано дърво с декоративен характер.

Всички останки са запазени в отлично състояние. Причината за това може да се обясни с особения химичен състав на водата в Черно море.

На дълбочина от около 150 метра почти няма кислород и има твърде малко светлина. Това пречи на морските организми да живеят на такава голяма дълбочина, така че потъналите кораби нямат храна.

Снимка: blitz.bg

Това е позволило дървените дърворезби да останат в точно същото състояние, в което са били, когато корабите са потънали преди 2500 години в резултат на корабокрушение.

Morkadis

източник: blitz.bg

Вижте още:

Кой дава името на Черно море и истина ли е, че смъртта живее на дъното му?

Загадъчно чудовище броди из Черно море

Експерт: Атлантида се крие на дъното на Черно море край Варна

Сероводородната зона на Черно море крие „консервирани“ кораби

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.