Учени твърдят, че знаят кога Млечния път ще се сблъска с Андромеда

Бъдещите орбитални траектории на три спирални галактики: нашият Млечен път (син); Андромеда, известна също като М31 (червено); и Триъгълник, известен също като М33 (зелен). Млечният път и Андромеда ще се сблъскат след около 4,5 милиарда години. Източник: megavselena.bg

Нашата галактика Млечния път, ще оцелее в сегашната си форма по-дълго, отколкото някои астрономи смятаха, показва ново проучване.

Чудовищният сблъсък между нашия Млечен път и друга спирална галактика – Андромеда, ще се случи след около 4,5 милиарда години, според новото изследване, което се основава на наблюдения, направени от европейския космически апарат „Gaia“.

Някои известни предишни оценки предвиждаха, че катастрофата ще се случи значително по-рано, след около 3,9 милиарда години.

„Този извод е от решаващо значение за нашето разбиране за това как галактиките се развиват и си взаимодействат“, заявява ученият в проекта Гая Тимо Прусти, който не участва в изследването.

Проектът Гая (Gaia) стартира през декември 2013 г., за да помогне на изследователите да създадат най-добрата 3D карта на Млечния път, създавана някога.

Космическият кораб прецизно наблюдава позициите и движенията на огромен брой звезди и други космически обекти; екипът на мисията има за цел да проследи повече от 1 милиард звезди, докато Гая функционира.

Повечето от звездите, които Гая наблюдава са в Млечния път, но някои са в близките галактики. В новото проучване изследователите проследили няколко звезди в нашата галактика, в Андромеда (известна още като М31) и в спиралния триъгълник (или М33). Тези съседни галактики са в рамките на 2,5 милиона до 3 милиона светлинни години от Млечния път и може да взаимодействат помежду си, считат членовете на екипа.

„Трябваше да изследваме движенията на галактиките в 3D, за да разкрием как са се развили и еволюирали и какво създава и влияе върху техните характеристики и поведение”, казва водещият автор Рьоланд ван дер Марел от Научния институт за космически телескопи в Балтимор.

„Успяхме да направим това, като използвахме втория пакет от висококачествени данни от Гая, публикувани през април 2018 г.“, добави Ван дер Марел.

Данните са позволили на екипа да определи скоростта на ротация на М31 и М33 – нещо, което никога преди не е било правено. Използвайки констатациите и анализите на архивната информация, получени от Гая, екипът проучвал как М31 и М33 са преминали през пространството в миналото и накъде най-вероятно ще продължат през следващите няколко милиарда години.

Моделите на екипа дават по-късна от очакваната дата за сблъсък между Андромеда и Млечния път и също така предполагат, че той ще бъде по-скоро страничен, отколкото челен сблъсък.

Според учените, тъй като разстоянията между звездите са толкова големи, шансовете нашата Слънчева система да бъде нарушена от сливането, са много ниски. Но катастрофата определено ще оживи нощното небе за всички същества, които се намират на Земята след 4,5 милиарда години.

„Проектът Гая е предназначен предимно за картографиране на звезди в Млечния път, но това ново проучване показва, че спътникът надвишава очакванията и може да осигури уникални прозрения за структурата и динамиката на галактиките извън сферата на нашата собствена“, казва Прусти.

„Колкото по-дълго Гая  наблюдава малките движения на тези галактики по небето, толкова по-прецизни ще станат нашите измервания“, добавя той.

Morkadis

Това проучване е публикувано в The Astrophysical Journal, phys.org и др.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

10 интересни и любопитни факта за Млечния път

Учени: Галактиката Андромеда е погълнала „посестримата“ на Млечния път

Млечния път се рее в космоса като гигантска спирала

Галактиката Андромеда лети към нашата със скорост от 110 км в секунда

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.