Физици предложиха метод за предаване на енергия по въздуха

токФизици от САЩ и Германия измислиха метод, който потенциално може да предава електрически разряд на разстояние до десет метра. Резултатите от изследванията на учените са публикувани в сп. Optica, а накратко за тях пише сайтът на Аризонския университет.

За предаването на електрически разряд учените са използвали система от два електрода и фемтосекунден лазер. Лазерът създавал тънък плазмен шнур между двата електрода.

Основната трудност, с която се сблъскали учените, е задържането на плазмения шнур, тъй като електромагнитните импулси, излъчвани от фемтосекундните лазери, продължават само няколко десетки фемтосекунди.


Затова специалистите използвали наносекунден лазер, чиято продължителност на импулсите е милион пъти по-голяма. Лъчението от такъв лазер усилвало и поддържало плазмения шнур в стабилно състояние.

Идеята за предаване на електрическа енергия без проводник по въздуха е била мечта на Никола Тесла, а през 70-те години се появила идея за предаването на енергия с плазмени шнурове, създавани от лазери.

В бъдеще учените планират да използват микровълнови лъчи вместо наносекунден лазер за по-ефективно нагряване на плазмения шнур и предаването на енергия на по-големи разстояния.

Вижте още: 

ПЕТ ВЪПРОСА, КОИТО ИЗМЪЧВАТ ФИЗИЦИТЕ

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.