Пет въпроса, които измъчват физиците

космосНаскоро списание Symmetry Magazine е питало група физици да определят отворените въпроси, на които   биха искали да получат  отговори. Ето примери за такива въпроси.

 “Каква ще бъде съдбата на нашата Вселена ?”

Бъдещето на Вселената зависи от промяната на количествата  на тъмната енергия и знака на тази промяна. Ако количеството на тъмната енергия остава постоянно, а след това се “разбягва” все по-бързо и по-бързо, галактиките ще се отдалечават една от друга и вселената ще “замръзне”. Ако количеството на тъмната енергия се увеличава с течение на времето, то ще се разшири пространството не само между галактиките, но също така и между обектите в галактиките и вселената я  очаква съдбата на “Големия взрив”. Друг вариант е да намалява нейно количество, и при това тъмната енергия няма да бъде в състояние да се противопоставя на силите на гравитацията и Вселената, в края на краищата, ще се “свие”. Имаме около един трилион години за да разберем това.

 

“Хигс бозонът няма смисъл. Защо съществува?”

Хигсът бозонът – частица, получена през изминалата година в ГАК в Европа, обяснява как другите частици имат маса, но той поставя още повече въпроси. Например  защо бозонът Хигс взаимодейства по различен начин с върховите кварки и електроните, в резултат на което първият има маса по-голяма от втория? Физиците все още нямат отговор.

 

” Защо Вселената е толкова прецизно балансирана, което прави възможно съществуването на живота?”

Въз основа на наличните данни, ние определено не трябва да сме тук. Съществуването на галактики, звезди, планети и хора е възможно само в една вселена, която се е разширявала  през първите дни с нужната скорост. Това разширяване се дължи на съотношението между тъмната енергия и гравитационното привличане във Вселената, и ако това не беше така, галактиките и звездите не биха могли да се оформят . Физиците не знаят основните причини за това точно съотношение.

 

” Откъде се е появило астрофизичното неутрино?”

Смята се, че неутрино с високи енергии (астрофизични неутрино) са резултат от взаимодействието на заредени частици, наречени енергийни космически лъчи с остатъчно фоново микровълново излъчване, наречено реликтово.

Но как космическите лъчи се ускоряват, остава открит въпрос. Основната идея е, че веществото, попадащо в свръхмасивни черни дупки в центровете на галактиките, генерира космически лъчи, но доказателства за тази хипотеза все още не съществуват. Получените неутрино се движит с толкова голяма скорост, че тяхната енергия е равна на енергията на бейзболна топка, състояща се от квинтилион атоми. И физиците все още не знаят какво е това нещо и откъде се е взело.

” Как става така, че Вселената е направена от материя, а не от антиматерия?”

Антиматерията както  и материята има същите свойства, с изключение на едно нещо – заряда. Смята се, че в изходната Вселена, тяхното количество е било еднакво, но след Големия взрив те взаимно се унищожават, но по някаква причина е останала някаква субстанция. Това нарушава принципа на равнопоставеност на зарядите, и учените търсят процеси, които водят до такъв резултат.

инфо: http://30dumi.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Татяна Василева 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.